Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De är först ut i Kävlinges nya kvinnliga brottarlag

Brottarna i KFBK:s nya renodlade tjejgrupp har provat på många sporter. 13-åriga Aleria Lindblom Fernandez och Alva Thuvesson förklarar varför de fastnat för just brottning.

– Många tror det bara är killar som tränar, men vi har fem tjejer till i vår grupp, säger Aleria Lindblom Fernandez som tränar bl a nacksving med kompisen Alva Thuvesson i Korsbackahallen två gånger i veckan. I bakgrunden tränaren Robert Månsson och Alerias mamma Li.Bild: LILL ERIKSSON
Vad är bäst med brottning?
Aleria: Att det både är roligt och jobbigt - man lär sig att inte ge upp.
Alva: De olika kasten. Och att träffa kompisarna här är kul.
Vad var svårast för er i början?
Aleria: Slajda med foten och dyk, det tar några veckor att lära sig, om man övar mycket. Jag har tränat i cirka fem år nu.
Alva: Jag har tränat brottning i fyra år. Dyk är när man på knä tar tag i benen på den andra. Det och olika grepp har tagit nästa nästan ett år att öva in.
Vilka egenskaper är bra att ha?
Alva: Rätt så envis, det måste man vara. Och vilja. Så du kan träna och bli starkare.
Aleria: Ja, även om det är jobbigt och oavsett vilket läge man är i, så behöver man fortsätta kämpa.
Har man någon nytta av brottning?
Alva: Lite självförsvar är det, du blir stark, kan stå emot och svinga runt vem som helst. Jag kan få ner min pappa.
Aleria: Och så mår man bra rent allmänt, eftersom jag tränar mycket fys och kondition. Det är bra för hjärnan när man pluggar mycket. Dessutom får vi bra betyg på idrotten i skolan.
Tränar ni annat också?
Alva: Jag springer tre varv på tvåkilometersslingan vid Vikenbadet med vår flatcoated retriever Heidi. Konditionsträning behövs för att orka här inne. Innan höll jag på med gymnastik i många år, sedan friidrott och dans. Även i brottningen krävs snabba fötter och koordination.
Aleria: Jag springer och styrketränar på gym här i Kävlinge. Tidigare har jag tränat dans, innebandy och kickboxning.
Kan man skada sig?
Alva: Aleria är typ alltid skadad (skrattar), men jag har klarat mig bra. Ibland kan det göra skitont i stunden, men det går över snabbt.
Aleria: För någon vecka sedan skadade jag axeln och fick jätteont. Röntgen visade en stukning. En tand har också flyttats, så den dog och fick rotfyllas.
Vad säger kompisar om er sport?
Aleria: När jag berättar blir alla jättechockade, de brukar tro jag håller på med ridning eller gymnastik. Vissa tycker brottning är coolt, andra tycker att deras sport, till exempel karate, är coolare.
Alva: Ja, många tycker det är en tuff sport och kan inte tänka sig att jag brottas. De tror att bara korta personer gör det och att jag spelar handboll.
Vad behöver ni träna nu för att bli ännu bättre?
Aleria: Ta för mig på matcher, inte vänta och bara försvara mig.
Alva: Samma för mig och bli snabbare och lära nya grepp. Det finns jättemånga olika.
Aleria: Om man tar samma grepp hela tiden, lär motståndaren känna dig. Nya grepp är man inte beredd på.
– Det gör inte ont hela tiden som många tror. Brottning är väldigt jobbigt, men samtidigt jättekul, särskilt i närkamper, säger Alva.Bild: LILL ERIKSSON
I kullerbyttagruppen är det brottningslek för 3-4-åringar. Därefter tränar man i nybörjargrupp och när teknik och grundgrepp sitter flyttar de som är disciplinerade upp till tjej- och killgrupper.
– Vi startade en ren tjejgrupp med fyra flickor för ett och halvt år sedan, efter sommaren kom fyra till, vi fyller på underifrån, men skulle gärna bli fler, säger tränaren Robert Månsson.
Tjejer brottas fristil och inte grekisk-romerskt (brottas endast från midjan och uppåt) som killar, enda skillnaden är att man i fristil får ta i benen och även krokas med benen.
– Just nu tränar vi ren brottning några veckor, senare även kondition och styrka. För några veckor sedan var vi på tävling, Hilding cup för skånska tjejer, och det gick hyfsat bra för att vara säsongens första tävling. Så många tävlingar som möjligt ger dem insikt vad de behöver träna på, hitta sin egen brottningsstil och inte följa motståndaren hela tiden, fortsätter Robert.
Han började brottas för 20 år sedan på grund av en tjej i klassen som tränade brottning.
– Jag fick också prova, sedan dess är jag fast, men nu har lagt av med tävling. Det hade nog varit svårare för mig i mitt yrke som snickare utan brottningen. Innan var jag liten och klen, nu är jag bara liten. Träningen har förstärkt axlar och rygg och jag orkar mer.
Gå till toppen