Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnteater visar hur det går till i mammas mage

Årets höstlovsteater på Stenkrossen visar en mamma och två bebisar. Eller tre – beroende på hur man räknar. Huvudrollen, den blivande mamman, spelas nämligen av en höggravid Märta Lundin.

Skådespelerskan Märta Lundin spelar den gravida vloggerskan som sponsras av Region Skåne. Genom den hypermoderna ultraljudsmaskinen kan hon se tvillingarna i magen.Bild: Patrik Renmark
Mamman i pjäsen vloggar – sänder en dagbok i videoform live via datorn till följare. Riktigt spännande blir det när hon blir sponsrad av Region Skåne och får en hypermodern ultraljudsmaskin att testa hemma. Med den kan hon se precis vad som händer med tvillingbebisarna i magen.
Och publiken kan dessutom höra dem diskutera allt från tumsugning till hur det låter när mamma skrattar och hur de tror att fåglar ser ut i världen utanför magen.
– Jag är hungrig, det gör ont i magen – du måste hjälpa mig! säger Jerk Ohlson Westin när hans rosaklädda rollfigur till sin fasa upptäckt att navelsträngen är tom.
Khamlane Halsackda och Jerk Ohlson Westin spelar och dansar bebisarna i magen.Bild: Patrik Renmark
Tvillingbrorsan Khamlane Halsackda sparkar undan den oanvändbara slangen, och får sedan ägna den närmasta tiden åt att trösta sin hungriga bror. De rör sig runt, ovanför och under varandra i en dans som påminner om både vattenfylld livmoder och bebisrörelser. Khamlane Halsackda har gjort koreografin, Jerk Ohlson Westin har de flesta replikerna.
– Han är pratglad, påminner om Kapten Kirk i ”Star Trek”, medan den andre är mer som Jack-Jack i ”Superhjältarna”, lite tystlåten, säger regissör Stefan Stanišić.
Tvillingbebisarna för loggbok över sin tillvaro inne i magen, medan mamman går runt i hemmet och vloggar om allt som händer.
– Hennes tittare blir hennes bästa vänner, så hon kommenterar hela graviditeten till dem, förklarar Stefan Stanišić den del av handlingen som nog mer kommer att tala till föräldrarna än till treåringarna i publiken.
På en slöja mellan mamma Märta Lundin och bebisarna Jerk Ohlson Westin och Khamlane Halsackda projiceras bilder och ur högtalarna kommer kommentarer som från ett tv-spel eller en tecknad serie.
– Det är mycket fina bilder, väldigt rappt och lekfullt även om pjäsen ibland är stillsam, säger Stefan Stanišić.
Frågorna som berörs är stora.
– Den ena bebisen vill bli född. Den andra är lite rädd. Hur kommer det att bli utanför? Kommer de att skiljas åt?
Pjäsen spelas måndag till torsdag under höstlovet. Kanske kommer den tillbaka sen, men det blir ingen omedelbar fortsättning.
– Av förklarliga skäl, säger Sagohusets konstnärliga ledare Leila Åkerlund och syftar på att huvudrollsinnehavaren Märta Lundin snart ska föda barn.
Själv får hon den unika upplevelsen att ha med sin gravidmage som aktiv del i en föreställning.
– Det känns som man har en medspelare som man håller på att lära känna, säger Märta Lundin och klappar på sin mage.
Fakta

Barnteater på höstlovet

Vad? Baby boom – en sci fi-odyssé inifrån och ut.

För? 3-5-åringar och deras vuxna.

Var? Stenkrossen, Revingegatan 8.

När? Måndag till torsdag höstlovet, två föreställningar per dag.

Av? Teater Sagohuset.

Biljetter? Kulturcentralen och Ticketmaster.

Läs också Mycket att göra i Lund på höstlovet 2019
En scen där både mamma Märta Lundin och bebisarna Jerk Ohlson Westin och Khamlane Halsackda somnar.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen