Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gräddfil för äldre på vårdcentralen - ”Gynnar alla på sikt”

Vårdcentralen i Löddeköpinge har startat en äldremottagning för personer från 75 år och uppåt. Syftet är att underlätta för äldre att få kontakt med vården, men på sikt kommer alla patientgrupper att gynnas.

Äldremottagningen på vårdcentralen i Löddeköpinge har öppnat. Catarina Alm, Johanna Fromell och Marita Niskanen är några av sköterskorna som bemannar den nya mottagningen. Längst till vänster enhetschef Ann Charlotte Jönsson.Bild: Katarina Melvinger
Den nya äldremottagningen skulle kunna beskrivas som en särskild gräddfil för äldre. Varje vardag, utom onsdagar, kan äldre ringa ett nummer som tar dem direkt till en sjuksköterska som de kan få medicinsk rådgivning av eller boka tid hos.
– Vi har många äldre i Löddeköpinge. Trycket är högt. Samtidigt har vi ett telefonsystem som bygger på att man kan knappa sig fram via en knapptelefon, men det är faktiskt inte alla äldre som har det, säger enhetschef Ann Charlotte Jönsson.
– Att bara behöva ringa ett enda nummer underlättar för många. Dessutom är det samma sköterskor som svarar i telefonen, vilket kan vara tryggt för de äldre. Och sköterskorna har även lite mer tid för varje patient.
Totalt är fem sköterskor knutna till äldremottagningen.
Ann Charlotte Jönsson är övertygad om att satsningen även gynnar andra patientgrupper. När de inte längre måste köa med de äldre i samma utsträckning, blir det även lättare för dem att komma fram till vårdcentralen.
– Vi har fått kritik för att det har varit svårt att komma fram på telefon. Men nu blir det bättre. De äldre är en stor patientgrupp.
Vårdcentralen hade en äldremottagning för några år sedan.
– Vi var för lite personal då och kunde inte hålla den höga kvalitet vi vill ha. Men nu har vi bemannat upp med sjuksköterskor.
Ytterligare en satsning är utvecklat samarbete med kommunens hälsofrämjande enhet och dess hälsoutvecklare, Ebba Lindström.
– Syftet är att fånga upp äldre som egentligen inte behöver medicinsk rådgivning, men något annat hälsofrämjande. Det kan handla om att bryta ensamhet och isolering, eller få hjälp med något praktiskt.
Vårdcentralen satsar också på diabetessjuka. Tidigare hade man en diabetessjuksköterska men nu finns två som jobbar i ett team nära läkare, dietist och fysioterapeut.
Dessutom finns planer på en ambulerande bil.
– Bilen ska vara bemannad med läkare och sjuksköterska och en dag i veckan åka ut till patienter som har svårt att ta sig till vårdcentralen. Planen är att de ska kunna ge EKG, ta blodprover med mera. Men vi är ännu bara i planeringsstadiet, tidigast 2020 blir det.
Gå till toppen