Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jämnt när SPD valde ledare – ny omgång väntar

Det blev jämnt när Socialdemokraterna i Tyskland röstade om ny partiledare. Två kandidatpar går nu vidare till en andra omgång. Valet kan avgöra om partiet ska stanna kvar i Angela Merkels regeringskoalition eller gå i opposition.

Finansminister Olaf Scholz och hans medkandidat Klara Geywitz fick flest röster när tyska SPD röstade om ny partiledare. ArkivbildBild: Kay Nietfeld/AP/TT
När rösterna från SPD:s 426 000 medlemmar hade räknats hade finansministern och vicekanslern Olaf Scholz och hans mindre kända parhäst Klara Geywitz från östra Tyskland fått flest röster, 22,7 procent. Strax efter kom Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken med 21,0 procent.
Eftersom ingen nått upp till 50 procent blir det en andra, avgörande valomgång. Det nya ledarparet ska officiellt väljas på en partikonferens i december, men det ses mest som en formalitet.
Oavsett vem som vinner kommer partiet framöver att företrädas av två partiledare eftersom kandidaterna har valt att ställa upp i par.
De tar över Tysklands äldsta parti i en turbulent tid. Den förra partiledaren Andrea Nahles avgick i juni efter bara ett år på posten, till följd av ett historiskt dåligt EU-valresultat. Hennes företrädare Martin Schultz klarade sig bara kvar på posten i elva månader.
Utgången av ledarstriden får stor betydelse för det tyska regeringssamarbetet. Många medlemmar vill att SPD ska hoppa av koalitionen med Merkel eftersom de anser att Socialdemokraterna har fått kompromissa för mycket.
Scholz och hans medkandidat är uttalat för att stanna i koalitionen medan Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken lämnat öppet för att hoppa av.
Om SPD lämnar regeringen kan det leda till nyval eller att Merkels kristdemokrater väljer att bilda en minoritetsregering – en lösning som inte är populär i det stabilitetsälskande Tyskland.
Fakta

Socialdemokraterna i Tyskland

Socialdemokraterna (SPD) är Tysklands äldsta ännu existerande parti, med anor från 1863. Sitter i koalitionsregering med kristdemokratiska CDU/CSU under ledning av förbundskansler Angela Merkel.

Partiets tidigare ledare Andrea Nahles avgick i juni. Hon efterträdde Martin Schulz, tidigare talman i Europaparlamentet, som i sin tur bara fick elva månader på posten.

SPD har sedan millennieskiftet tappat väljare i varje val förutom 2013, då partiet återhämtade sig något. 2017 års resultat, 20,5 procent, och EU-valresultatet på 15,8 procent, är långt ifrån partiets storhetsdagar på 1970-talet, då det hade över 40 procent av väljarstödet.

Gå till toppen