Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staden där många tar ton

Fotografen Ingemar D Kristiansen har känslan av att nästan alla i Lund sjunger i någon kör. Med en förhoppning om att få till den där körbilden med den rätta tonen begav han sig till domkyrkan och fick en magisk upplevelse.

Trehundra körsugna Lundabor kom till Lunds domkyrka förra torsdagen för att sjunga under ledning av Stefan Ekblad.Bild: Ingemar D Kristiansen
Varför smög du in i domkyrkan en oktoberkväll för att ta den här bilden?
– När jag hörde att att man skulle ha körallsång i domkyrkan då förstod jag att det skulle bli fullsatt. Jag såg bilden framför mig med hundratals personer som stod tätt och sjöng. Och jag hade rätt det var över 300 som kom och sjöng. Körledare var Stefan Ekblad och biträdande domkyrkoorganist Susannah Carlsson spelade på kororgeln.
Är det något man ska tänka på när man tar bilder på sjungande människor?
– Man får tänka på att den bilden som man tar på en bråkdels sekund kan frysa personens ansiktsuttryck i en konstig min. Så jag går igenom bilderna noga och försöker i största mån få folk att se bra ut på bilden. Om jag har två bilder och det på den bästa bilden finns en människa som gör en konstig min, då väljer jag hellre den andra bilden som kanske inte är lika bra.
Varför är det viktigt för dig?
– Jag vill inte lämna ut en människa bara för att jag skall få den bästa bilden publicerad. Jag tycker att jag har fått ett förtroende av människorna som släpper in mig och låter mig fotografera dem, som den här magiska kvällen i domkyrkan.
Gå till toppen