Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Böcker som siar.

Nina Wähä.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Nina Wähä. Augustinominerad med boken Testamente, med handlingen förlagd till Tornedalen.
Anna Takanen. Debutant med ena benet i jordbruksbygd på västkusten och det andra i finsk glesbygden, med lite skärgård däremellan, i boken Sörjen som blev.
Karin Smirnoff väckte viss rabalder då hennes debutroman Jag for ner till bror Augustnominerades förra året: trassliga människor och öden i norrländsk glesbygd, ”vid dieselstolpen stod finn med johndeeren. Att komma tillbaka till byn var som att komma tillbaka till the truman show.”
Nobelpristagaren Olga Tokarczuk, med Styr din plog över de dödas ben – finns som radioföljetong i P1 – som också tilldrar sig ute i obygden. Och så Tara Westovers uppmärksammade Allt jag fått lära mig, den gripande självbiografiska berättelsen om en gravt dysfunktionell, fundamentalistisk mormonfamilj i Idahos obygd.
Aktuell litteratur. Kvinnliga författare. Huvudpersoner som kämpar med utkantslandet. Det ser ut som en trend i min digitala läslista – som är väldigt mainstream, att döma av boktips och litterära pris.
En spaning.
Kvinnorna som lämnat glesbygden, precis som i verkligheten, skaffat en utbildning och flyttat till stan kommer tillbaka och reder upp i känslorna. Då hamnar också utkanten i fokus, glesbygden och obygden med dem som bor där.
Detta fokus på centrum och periferi är så viktigt idag, när urbaniseringen går snabbt och få i politiken – knappt mer än Centerpartiet – förmår uppfatta tillvaron bortom tätortsgränsen. Människorna där utanför fångas då lätt upp av populisternas etablissemangskritik: storstadens fel, alltihop, storstadens och de i staden styrandes.
Böckernas kvinnor och utkant blir en fokusförskjutning. Och vad som sker i litteraturen påverkar tankar och samhällsdebatt; verkligheten.
Som inte minst högerpopulisterna vet så ligger politiken nedströms från kulturen.
Det här en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen