Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vattenfall når ägarkravet

Vattenfalls vinst steg rejält under tredje kvartalet. Och för första gången på länge lever kraftjätten upp till ägaren statens avkastningskrav.

Vattenfalls vd Magnus Hall är nöjd. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vattenfalls vinst före skatt steg till 7,8 miljarder kronor för årets tredje kvartal, jämfört med 2,2 miljarder samma period i fjol.
– Det ser bra ut, ett starkt kvartal, mycket beroende på engångsposter, säger vd Magnus Hall.
Bland annat fick Vattenfall en vinst på drygt tre miljarder från försäljningen av fjärrvärmeverksamheten i Hamburg. Dessutom tjänar Vattenfall pengar, 1,5 miljarder kronor, på att sälja produktionsrätter för de tyska kärnkraftverken, som är stängda sedan tidigare.
Men även det underliggande resultatet lyfte till 3,6 miljarder, upp från 2,1 miljarder kronor.
Magnus Hall konstaterar att den statliga energijätten för första gången på länge klarade ägarens avkastningskrav på åtta procent. Det landade nu på drygt nio procent.
Intäkterna steg till 35,9 miljarder, upp från 32 miljarder ett år tidigare, trots att elpriserna låg lägre. Men prissäkringar på högre nivåer kompenserade.
Stängningen av kärnkraftverket Ringhals 2 har påbörjats. Vid årsskiftet stängs den helt och vid nästa årsskifte stängs ytterligare en reaktor. Samtidigt bygger Vattenfall allt mer vindkraft.
– Så om 2–3 år har vi kompenserat bortfallet av kärnkraften, säger Magnus Hall.
Rä: Rätt tysk stad i texten.
Gå till toppen