Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi har fem förslag på hur Malmö kan bli Sveriges bästa företagarstad.”

Malmö måste bli en smart bilstad. Näringsidkare behöver kunna förflytta sig inom stadens gränser för att kunna erbjuda tjänster och leveranser, skriver styrelsen för Företagarna Malmö.

Malmö måste ha parkeringsplatser och körbara gator, skriver artikelförfattarna.Bild: Hussein El-alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Malmö har fantastiska förutsättningar att bli en av Sveriges bästa platser att driva företag på. För att lyckas måste småföretagen, politikerna och kommunens tjänstemän arbeta tillsammans.
Av Malmös företag är 94,2 procent småföretag med under 50 anställda. Några har funnits i staden i flera generationer, andra är nystartade.
Att småföretagen mår bra är viktigt för Malmös utveckling och tillväxt. Svenskt Näringsliv rankar varje år företagsklimatet i Sverige. Malmö har sjunkit från plats 159 i fjol till plats 172 i år. Det visar att det finns ett arbete att utföra.
Vi har fem förslag på hur Malmö kan bli Sveriges bästa företagarstad.
1. Malmös väg från industristad med stora företag till en småföretagarstad måste vara utgångspunkt för de näringslivsplaner och framtidsvisioner som kommunledningen, politiker och tjänstemän, tar fram.
Företagarnas rapport, Välfärdsskaparna 2019, visar att sedan 1990 har småföretag skapat 32 000 nya jobb i Malmö. 26 procent av Malmös kommunala skatteintäkter, 3,3 miljarder kronor, kommer från stadens småföretag. Allt enligt SCB och Arbetsförmedlingen.
2. Den kommunala myndighetsutövningen i Malmö behöver vässas. För att skapa utrymme för tillväxt måste stadens politiker och tjänstemän ha en lösningsinriktad dialog med näringslivet. Tillsammans med stadens politiker och tjänstemän vill vi börja en resa mot ett framtida Malmö med ett företagsklimat i världsklass, där kommunens verksamhet inte konkurrerar med näringslivet och där företagare känner stolthet över att driva företag i Malmö.
3. De företagare som finns i Malmö måste bli involverade i det brottsförebyggande arbetet genom att få tycka till om stadens fysiska planering, till exempel om var det behövs utomhusbelysning och övervakningskameror. På samma sätt som bilden av Malmö inte ska svartmålas ska den inte skönmålas. Vissa delar av staden har stora problem med brott och kriminalitet. Många företagare och deras anställda upplever otrygghet, och medlemmar i Företagarna vittnar om kunder som inte vågar skicka sin personal dit. Malmö stad har en viktig roll när det gäller att samordna kontakten mellan Polisen och näringslivet.
4. Både kommunens och Arbetsförmedlingens utbildnings- och arbetsmarknadsinsatser måste ha företagens behov av kompetens som utgångspunkt. Idag är Malmöföretagens största utmaning att hitta människor med den kompetens som behövs. Samtidigt lider staden av hög arbetslöshet. Lösningen är inte kostsamma arbetsmarknadsprojekt, något som tidigare har präglat kommunens arbete. Istället behövs en klok samordning mellan Arbetsförmedlingen, kommunen, skolorna och företagen där alla arbetar för att så många som möjligt ska få riktiga jobb, inte vara del av några kortsiktiga projekt. Så har Företagarna framgångsrikt arbetat på många andra orter. Låt oss visa hur det kan göras.
5. Malmö måste bli en smart bilstad. Näringsidkare behöver kunna förflytta sig inom stadens gränser för att kunna erbjuda tjänster och leveranser. Därför är det viktigt att det finns parkeringsplatser och körbara gator. Minst lika viktigt är att det onödiga bilresandet i innerstaden minskar.
Företrädare för Malmös politiska ledning säger att de vill förbättra klimatet för företagare. Om de menar allvar bör de översätta våra fem punkter till en konkret handlingsplan. Vi kommer att med stort engagemang bidra med vår kunskap och tala gott om vår gemensamma resa, både med våra medlemmar och med omvärlden. Som företrädare för näringslivet i staden önskar vi inget hellre än att Malmö blir världens bästa plats att driva företag på.
Dan Andersson, Annika Rickard, Andrew Creigthon, Anders Rydström, Emelie Löfmark, Hans Österberg, Jovan Diec, Tahir Sabanovic
Styrelsen för Företagarna Malmö
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen