Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vikingarna startar bbq-restaurang på Foteviken

Köttigt, knaprigt och kryddstarkt – som ett Texas steak house fast mitt i vikingaland. Lagom till påsk öppnar Höllvikens nya bbq-hak "Smokey" vid Fotevikens museum.

Den officiella bbq-premiären på "Smokey" blir till påsk, men röken testkörs redan under vintern. "Vi levererar en del catering redan nu", säger Per Wildenstam som ska sköta restaurangruljangsen tillsammans med kocken Christian Enehov.Bild: Privat
Hjärtat i den nya restaurangen blir en gigantisk rök som totalt kan rymma hundratals kilo kött åt gången. Med utgångspunkt från den har man byggt om och renoverat utedäcket vid Höllvikens bygdegård som nästa sommar får plats för runt 200 picknickande gäster.
– Det är en stor vedeldad historia som man lägger köttet i. Sedan får det ligga där i en tio, tjugo timmar och bli riktigt mört och krispigt, säger Per Wildenstam, som ansvarar för Fotevikens kulturcenter, och bland annat basar över driften av bygdegården och den framtida restaurangen.
"Vi kommer inte gå runt med vikingahjälmar, men restaurangen blir en del av upplevelsen därnere", säger Per Wildenstam, som ansvarar för Fotevikens kulturcenter, och bland annat basar över driften av Höllvikens bygdegård och bbq-restaurangen.Bild: Micaela Landelius
Utedäcket vid Höllvikens bygdegård byggs om med sittplatser för runt 200 gäster.Bild: Privat
Rökens ägare Christian Enehov ska stå för grillandet, och till hans hjälp räknar Per Wildenstam med att man kommer att behöva anställa ett tiotal personer under högsäsong.
Förutom utomhusdelen färdigställs just nu också en mindre lokal intill bygdegården med 50 sittplatser och en mindre butiksdel. Här ska kunderna kunna köpa takeaway, men också handla med kryddor, picklade grönsaker och andra produkter till den egna grillen hemma.
Grillat står i fokus på Höllvikens nya uteställe "Smokey bbq och pickles", som öppnar i påsk.Bild: Privat
Restaurangmenyn fokuserar på grillat, både kött och grönsaker. Verksamheten kommer liksom vikingabyn i övrigt att vara säsongsöppen för att under hösten gå över till helgtider.
Blir det ett vikingahak?
– Vi kommer inte gå runt med vikingahjälmar, men restaurangen blir en del av upplevelsen därnere. Vi har över 60 000 besökare i byn per säsong, och alla kommer att passera förbi grillen, säger Per Wildenstam.
Framöver är tanken att den restaurang som i dagsläget finns i museets entrédel successivt ska omvandlas till kafé, berättar museichef Björn M Jacobsen.
"Man måste göra saker i etapper, och nu är det bygdegården som får en radikal omgörning", säger museichef Björn M Jacobsen.Bild: Elin Wrethov
För honom handlar arbetet med vikingabyn i mångt och mycket om att hela tiden vidareutveckla verksamheterna och området runt Foteviken. "Smokey" blir en del i det helhetskonceptet.
– Det är inte viking, men ändå den mer handfasta grejen. Vi håller på att rusta upp hela området häromkring. Man måste göra saker i etapper, och nu är det bygdegården som får en radikal omgörning, säger Björn M Jacobsen.
På restaurangens utedäck anläggs också eldgropar där gästerna får sköta marshmallowspetten för egen maskin.Bild: Privat
Gå till toppen