Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska möllor till havs kan hota utsikt för Näset och Lomma

Köpenhamn planerar att bli en koldioxidneutral kommun senast 2025.
Därför ska man nu undersöka bygget av två nya vindkraftsparker med sammanlagt upp till 100 nya verk i havet väster om Falsterbonäset och i Öresund väster om Lommabukten.

De 48 vindkraftverken på Lillgrund fotograferade med teleobjektiv från strandängarna vid Klagshamn söder om Malmö. I framtiden kan Falsterbonäset och kuststräckan från Malmö och norrut få ett tillskott av liknade vyer till havs.Bild: Patrick Persson / www.pppress.se
Redan idag finns en vindkraftspark på Lillgrund i södra utloppet av Öresund som består av 48 stycken 115 meter höga verk. Ägare är svenska Vattenfall.
Nu har alltså det danska företaget Hofor i samarbete med Köpenhamns kommun fått tillstånd att undersöka möjligheterna att anlägga ytterligare två vindkraftsparker på danskt vatten nära territorialvattengränsen mot Sverige.
Den sydligare skulle hamna cirka en mil väster om Falsterbonäset och bestå av 25-63 kraftverk med en höjd på upp till 220 meter.
Den nordligare planeras vid grundet Nordre Flint omkring åtta kilometer ut i Lommabukten från den svenska sidan. Planerna omfattar 16-40 vindkraftverk, även dessa med en högsta höjd på 220 meter.
Nu får myndigheter och kommuner på den svenska sidan möjlighet att yttra sig över de danska planerna.
De danska undersökningarna ska pågå till slutet av 2020. Därefter kan Hofor och Köpenhamns kommun gå vidare och ansöka hos danska myndigheter om att få börja bygga.
Båda parkerna skulle bli väl synliga från Vellinge, Lomma och Kävlinge kommuner, där motståndet mot vindkraft tidigare varit starkt. Lomma och Kävlinge anser att vindkraftverk är olämpliga inom de egna kommunerna, både till lands och till havs. Vellinge säger nej till etableringar på land, men kan tänka sig sådana ute till havs.
I samtliga fall säger man sig värna om värden som natur och kultur, landskapsbilden och havsmiljön. Vindkraft allt för nära bostäder i de tätbefolkade kommunerna anses också vara olämpligt.
Malmö stad har en annan inställning och ser gärna att vindkraft byggs i valda delar av kommunen. I närheten av Nordre Flint kan man tänka sig vindkraftverk på den svenska sidan av gränsen nära de som planeras av de danska intressenterna.
När vindkraftsparken på Lillgrund planerades i början av 2000-talet försökte Vellinge förhindra etableringen med alla medel. Vindkraften ansågs av den dåvarande kommunledningen som landskapsförstörande och kallades ”dumhetens propellrar”.
Idag finns parken på plats tydligt synlig från kommunens stränder.
Kommunalrådet Carina Wutzler (M) ser inte parken som något problem.
– Nej, man måste var öppen för alternativa energikällor. Vindkraft är en sådan.
– En ny park väster om Falsterbonäset skulle påverka landskapsbilden, sjösäkerheten med risk för olje- och kemikalieutsläpp och kunna ge andra naturmiljökonsekvenser. Det är sådant som måste utredas innan vi eventuellt kan godkänna en etablering där, säger hon.
Kävlinges kommunalråd Pia Amström (M) är tveksam till den nordligare parken som skulle vara synlig från delar av kommun.
– Spontant är jag tveksam. Det är ett av de mest trafikerade områdena när det gäller sjöfart. Men handlar också om att värna vår långa orörda kust med viktiga natur-, kultur och rekreationsvärden, säger hon.
Robert Wenglén (M), kommunalråd i Lomma, avböjer att kommentera i väntan på att kommunen formulerat sitt yttrande.

Vad tycker Vellingeborna om planerna?

Nina Heinz, Höllviken.Bild: Micaela Landelius
Nina Heinz, Höllviken:
– För min personliga del ser jag helst att man inte bygger där eftersom vårt hus vetter rakt ut mot havet. Men om man utgår ifrån naturen och miljön är det självklart. Vi måste hitta andra typer av energikällor.
Marcus Holtz, Höllviken.Bild: Micaela Landelius
Marcus Holtz, Höllviken:
– Det är inga problem för mig. Det är bättre att man väljer vindkraft än kärnkraft eller kolkraft. När vi pratar miljövänlig energi så är vindkraft enda alternativet här nere. Det väger tyngre än det estetiska.
Eva-Mari Bengtsson, Räng.Bild: Micaela Landelius
Eva-Mari Bengtsson, Räng:
– Innan Lillgrund skulle byggas var det stor debatt, men när verken väl kom på plats var det inga problem. Om det blir miljövänligare får man offra lite utsikt, även om vindkraftverk kanske inte är så vackra rent estetiskt. Vi kan inte både ha och äta kakan, vi måste hitta andra alternativ. Och då spelar det ingen roll om det är danskar eller svenskar som står för de alternativen.
Lars Helsing, Höllviken.Bild: Micaela Landelius
Lars Helsing, Höllviken:
– Det blir en kompromiss mellan nytta och nöje. Jag är för vindkraft, men jag är mer emot planerna om de inte gagnar svensk elproduktion. Och visuellt är det inte så roligt. Man måste också överväga om det kan bli negativa effekter för fiskar och djurarter som lever där.
AnnÐKristin Cervin, Höllviken.Bild: Micaela Landelius
Ann–Kristin Cervin, Höllviken:
– Jag har inget emot planerna. Vi behöver vindkraften, vi har elbrist i Sverige och behöver värna om klimatet. Jag har utsikt direkt ut mot verken på Lillgrund, och de stör mig inte alls.

Vindkraft – stressframkallande eller inte?

Bild: Ingemar D Kristiansen
Kan vindkraftverk till havs orsaka stress hos människor som får dem i blickfånget?
Föreställningen spreds i början av 2000-talet när de vindkraftskritiska kommunerna Vellinge, Lomma och Kävlinge beställde en utredning om vindkraftens inverkan på människors välbefinnande.
Bakgrunden var planerna på den vindkraftspark som idag finns på Lillgrund. Uppdraget gick till Erik Skärbäck, professor vid Alnarps Lantbruksuniversitet, som länge forskat på olika miljötypers inverkan på människors hälsa.
När resultatet presenterades juni 2000 tolkades det som att vindkraftverk till havs gör människor mer stressade.
Eriks Skärbäck utvecklade därför sina slutsatser i ett debattinlägg i Sydsvenskan:
”Vår utredning säger inte att "vindmöllor i havet stressar". Vi säger däremot att vatten och hav, t.ex. Öresund, har stor avstressande kapacitet såsom kravlös, ursprunglig miljö. Under 90-talet har stressrelaterade sjukdomar ökat mycket kraftigt. Det har visats att människor som hamnat i krissituationer kunnat bearbeta sina problem lättare om de uppsökt kravlösa miljöer. Mycket kravlösa element är t ex vatten, jord och sten."
Gå till toppen