Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bästa kvartalet hittills för Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne redovisar ett resultat efter skatt på 219 miljoner kronor för det tredje kvartalet, en ökning med 9 procent jämfört med samma period i fjol. Resultatmässigt är tredje kvartalet bankens enskilt bästa hittills.

Sparbanken Skåne på Kyrkogatan i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Tredje kvartalet var det resultatmässigt bästa enskilda kvartalet hittills för banken, skriver bankens vd Bo Bengtsson i rapporten.
En av förklaringarna är att kostnaderna ligger kvar på låg nivå, något som blivit möjligt tack vare samarbetet med Swedbank kring produktutbud och IT-system.
Rörelseresultatet exklusive goodwillavskrivningar uppgick till 219 miljoner, vilket är 18 miljoner mer än motsvarande kvartal i fjol.
Tredje kvartalet 2019 är det första hela kvartalet utan avskrivningar av den goodwillpost som belastat banken sedan den bildades 2014. Sedan i maj 2019 är posten helt avskriven och direkta jämförelser med fjolåret visar därför avsevärda förbättringar på resultatnivå.
Samtidigt förbättrades räntenettot – det vill säga skillnaden mellan kostnaden för banken att låna pengar och vinsten de gör när de erbjuder bolån –  och uppgick till 283 miljoner, vilket är 36 miljoner mer än för samma period förra året.
– På privatmarknaden märker vi ett stort intresse för bankens bolåneerbjudande. Hus- och lägenhetsaffärerna har kommit igång igen efter en period av lägre aktivitet under sommaren, skriver Bo Bengtsson.
På företagssidan anses efterfrågan vara något avvaktande. Banken ser också tydligare signaler på en inbromsning i världsekonomin, även om detta ännu inte syns i företagets kreditportfölj.
Gå till toppen