Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny keramikverkstad experimenterar med butik i Malmö

En plattform för keramiska konsthantverkare att växa – och ett sätt att avdramatisera mötet med keramiken och keramikern. På Södra Förstadsgatan har Artibus nyligen slagit upp dörrarna.

Johanna Hedlund är grundare till Artibus. Fanny Roos Waldemarsson flyttade in i gemenskapen 2016 nu är hon butiksansvarig för den nya butiken på Södra Förstadsgatan.Bild: Irina Bernebring Journiette
Att våga satsa på en karriär som konsthantverkare kan vara läskigt. Det vet Johanna Hedlund och Fanny Roos Waldemarsson. Nu hoppas de båda att fler keramiker ska våga ta steget. På Södra Förstadsgatan 70 finns numera den gemensamma keramikverkstaden Artibus som en gång i månaden förvandlas till butik.
– Det här är lite ett experiment, vi har aldrig drivit en butik, säger Johanna Hedlund som grundat verkstaden och butiken som växte fram ur konstnärskollektivet Frank på Möllan.
Där hade Johanna Hedlund en egen keramikverkstad men insåg snabbt fördelarna med att dela med andra. I dag består Artibus av ett nätverk med 39 konstnärer som delar på två verkstäder.
Fanny Roos Waldemarsson.Bild: Irina Bernebring Journiette
Fanny Roos Waldemarsson flyttade in i gemenskapen hösten 2016 och axlar rollen som butiksansvarig. Redan i juni öppnade lokalen på Södra Förstadsgatan, men under Gallerinatten slog de för första gången upp dörrarna till butiken och bjöd in besökare.
– Det gick över förväntan. Det stod folk och väntade utanför och sen bara drällde de in, berättar Fanny Roos Waldemarsson.
Hon läste till illustratör i London när hon upptäckte att skolan hade en keramikverkstad och blev frälst.
– Jag blev helt besatt av att jobba i lera, berättar hon.
Vad betyder den här typen av utrymme för dig?
– Det är himla fint! Jag hade exempelvis inte haft råd att köpa en egen ugn. Och sen är det roligt att vi är tillsammans – vi hjälper alla varandra, säger hon.
Johanna Hedlund upptäckte i sin tur keramiken redan som barn och ärvde sin första verkstad av sin mormor.
Johanna Hedlund.Bild: Irina Bernebring Journiette
I lokalen på Södra Förstadsgatan är hyllorna fyllda med skulpturer i form av galna pingviner och kvinnokroppar, och vaser tillverkade med olika tekniker. I verkstaden kan hantverkarna dela kunskap och få stöd att nå dit de vill med sitt hantverk och efterfrågan efter verkstadsplatser har varit hög. Det finns fler keramiker i Malmö än man först tror, konstaterar Johanna Hedlund och Fanny Roos Waldemarsson. Men, lägger de till, många sitter i källarlokaler eller på gårdar utanför stan. Hos Artibus går det att se ugnen från entrén.
– Här blir det en helt annan grej, säger Fanny Roos Waldemarsson som hoppas avmystifiera och avdramatisera mötet med keramiken och keramikern.
– Man kan komma in hit och möta konstnären och fråga saker och känna på sakerna, fortsätter hon.
I en del av lokalen hyr Folkuniversitet in sig och håller kurser i keramik.
Har keramiken lite av en renässans?
– Ja! Jag upplever att intresset har börjat krypa ner i åldrarna. Tidigare hade keramik kanske en speciell stämpel men nu håller den på att tvättas bort. Att skapa är för alla, säger Fanny Roos Waldemarsson och lägger till att det skapande ögonblicket, med händerna i lera, kan bli ett andningsrum.
– Det är en motreaktion mot hur vi ibland lever på sätt som kanske inte är mentalt jättesunda. För många är keramik ett sätt att ta hand om sig själv.
Keramikkoraller av Moa Sandblad går att hitta på Artibus.Bild: Irina Bernebring Journiette
Nu hoppas de båda att Artibus ska fortsätta att växa.
– Jag hoppas att vi kan innebära att fler keramiker känner sig trygga att satsa mer på sitt konsthantverk än sin brödföda, säger Johanna Hedlund och förklarar:
– Att de kanske vågar gå ner i tid eller ta tjänstledigt från sitt vardagsjobb för att de vet att de kan få en inkomst från sitt konsthantverk. Om det är nu det man önskar, så önskar vi bygga plattformen för det.
Fakta

Artibus

Vad: Nätverk med 39 konstnärer som delar på två verkstäder och en butik med lokalt producerat keramiskt hantverk.

Var: Södra Förstadsgatan 70.

När: Håller öppet första helgen varje månad mellan klockan 11 och 15. Nästa gång butiken håller öppet är den 2 och 3 november.

Gå till toppen