Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Facebook stänger ned nätverk av ryska konton

Det sociala nätverket Facebook har stängt av tre nätverk med cirka 200 ryska Facebook-konton. De delvis fejkade profilerna ska ha använts för politiska påverkanskampanjer i åtta afrikanska länder.

Facebook stänger av hundratals ryska fejk-konton som använts för att försöka påverka politiska beslut i åtta afrikanska länder. Arkivbild.Bild: Elise Amendola AP/TT
Nätverkens kampanjer, med hjälp av fejkade och manipulerade konton, ska ha riktats mot över en miljon följare i Madagaskar, Centralafrikanska republiken, Mocambique, Kongo-Kinshasa, Elfenbenskusten, Kamerun, Sudan och Libyen, enligt Facebook.
Nätverken har enligt Facebook koppling till enheter knutna till den ryska finansmannen Jevgenij Prigozjin, som sedan tidigare har åtalats i USA för att ha drivit en så kallad trollfabrik på sociala nätverk med syftet att påverka amerikanska val.
Förra veckan uppgav Facebook att man stängt av ett nätverk bestående av ett 50-tal Instagramkonton knutna till internetbyrån Internet Research Agency baserad i Ryssland, som enligt amerikanska åklagare ska ha skapats av Prigozjin för att påverka presidentvalet i USA 2016.
USA:s finansdepartement har sedan tidigare infört sanktioner mot Prigozjin, som uppges ha nära band med Rysslands president Vladimir Putin och även har anklagats för att ha försökt påverka fjolårets mellanårsval i USA.
Gå till toppen