Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

För hundra år sedan hade Lund en egen strand för havsbad

Lunds stads friluftsbad står det på den vita skylten på bilden som fotograf Per Bagge tog 1904. En varm söndag kunde uppåt 5 000 badsugna Lundabor ta tåget till Bjärred.

En disig och kall dag år 1928 ställer Per Bagge upp sin kamera och fotograferar stranden i Bjärred där Lunds stad har sitt friluftsbad. Bagge har samlat en grupp flickor i baddräkter och bett dom ligga stilla medan han tar bilden. Flickorna är glada och tittar in i kameran, några fryser och har virat in sig i tjocka badrockar. Några flickor vill inte bada utan har sina kläder på sig. Männen som sköter stranden ser lite tagna ut av stundens allvar och tittar stelt in i kameran i sina grova kläder och Vegamössorna på huvudet. Mannen i hatt och kostym med överrocken över armen är troligen flickornas lärare.Bild: Per Bagge
Fast Lund inte ligger vid havet så hade Lunds stad i början av 1900-talet ett eget friluftsbad som låg vid Bjärredsstranden.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen