Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grönt ljus för vattenkraft i Kävlingeån

Vattenkraftanläggningarna i Kävlingeån får finnas kvar. Det beslutar Mark- och miljööverdomstolen. Därmed avgörs en fem år lång process om tillstånd för Sveriges äldsta kvarn i Lilla Harrie, och för två andra kvarnar längs ån, som får behålla sina vattenturbiner.

Mark- och miljööverdomstolen ger grönt ljus för tre kvarnägare att driva vattenkraftsanläggningar i Kävlingeån.Bild: Hussein El-alawi
Mark- och miljödomstolen beslutade i fjol att vattenkraften i Kävlingeån ska stoppas, eftersom verksamheterna ansågs skada fisklivet.
Tre anläggningar utmed ån berördes: Lilla Harrie valskvarn, Kvarnvik och Bösamöllan, samtliga med hundraårig historia. Kvarnarna uppmanades därmed stänga sina turbiner.
Frågan hamnade på Mark- och miljööverdomstolens bord efter överklagande.
Valskvarnen i Lilla Harrie har anor från 1500-talet. Fem år har gått sedan företaget, som maler mjöl till Pågens bröd, påbörjade processen med en så kallad laglighetsprövning. Precis som de andra kvarnarna längs ån byggdes den för länge sedan och saknade de miljötillstånd som krävs i dag.
Företaget har sedan bland annat föreslagit att man ska installera en ny faunapassage, så att fiskarna kan passera vid sidan om vattenkraftverket.
Mark- och miljööverdomstolen lagligförklarar nu anläggningen och ger tillstånd för vattenverksamheten.
Domstolen konstaterar bland annat att det ska ha funnits en dammanläggning på platsen redan på 1500-talet. 1908 installerades den första turbinen. Anläggningen har alltså funnits, och varit utformad ungefär som i dag sedan tidigt 1900-tal. Den förutsätts ha kommit till och använts med omgivningens godtagande.
Mark- och miljööverdomstolens samlade bedömning är att vattenverksamheten medför en större nytta än kostnad.
Men villkor för tillståndet är bland annat att faunapassagen vid Lilla Harrie anläggs, tillsammans med tätare galler framför turbinerna för att skydda fisken.
För Kvarnvik och Bösamöllan görs liknande bedömningar, även där med krav på faunapassager.
Från Lilla Harrie valskvarns sida vill man avvakta med att kommentera ärendet, då domen fortfarande går att överklaga.
– Vi har hållit på med det här i nästan fem år nu, jag väljer att ligga lågt tills allt är färdigt, säger produktionschef Peter Torstensson till Sydsvenskan.
Gå till toppen