Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

21 sexköpare fast efter tillslag mot lägenheter

Polispatrullerna i Malmö har tidigare främst gripit sexköpare utomhus. Nu ska vanliga poliser bli bättre på att stävja så kallad dold sexhandel - i lägenheter och hotell. Under en första kampanjvecka greps 21 män.

Sexköpen - som varit förbjudna i svensk lag i tjugo år - pågår över hela Malmö. En specialinsats av Malmöpolisen under fyra dagar avslöjade ett tiotal lägenhetsbordeller, från Limhamn i söder till de norra och östliga stadsdelarna.
På en stor webbsida med prostituerade fanns på onsdagseftermiddagen 35 annonser som gäller Malmö.
Jens af Forselles, gruppchef vid lokalpolisområde Norr, har lett insatsen. Han säger att lägenheterna har hyrts ut och att innehavarna sannolikt inte vetat om att deras hem skulle användas som bordeller.
– Lägenheterna har förmedlats via olika uthyrningstjänster.
Misstänkt människohandel och stora koppleriärenden avslöjas oftast av den regionala spanings- och utredningsenheter. Det ingår även i lokalpolisens uppdrag att arbeta mot sexhandel, men då har gatuprostitutionen främst hamnat i fokus. Sexköp som bokas via telefon och sen genomförs inomhus har ansetts svåra att komma åt för områdespoliser och ingripandepoliser, som har många skilda uppdrag att hantera samtidigt.
– Framöver kan man förvänta sig att vi kommer väva in detta mer i vårt arbete, i uppdraget som områdespoliser, säger polisen Jens af Forselles.
Insatsen skedde under vecka 42. Första dagen fick områdespoliserna utbildning i arbetsmetoder för att arbeta effektivt. Underrättelseuppslagen - bearbetade tips - om lägenhetsbordeller fick poliserna från den regionala underrättelseavdelningen. Sedan slog man till.
Jens af Forselles, gruppchef områdespoliserna lokalpoliserna Malmö Norr.Bild: Tobias Barkman
Detaljerna om hur tillslagen gått till är än så länge hemliga. Men det är inga avancerade metoder, enligt Jens af Forselles.
Polisen spanade. Och männen greps på väg ut från lägenheterna. 21 män greps och anmäldes under de fyra dagarna. Det är många. De senaste tre åren har i snitt 27 män om året anmälts.
– Nästan samtliga erkänner. Rakt upp och ner. Ett flertal fick panik. Verkligen panik, säger Jens af Forselles om de 21 som greps under veckan.
Hur då?
– Det blir det där om att vi har förstört deras liv. Det de menar är att de har fru och barn, och det här kommer att komma fram. Man såg att det snurrade runt för dem. Och de blev medvetna om att det här kommer synas i deras register.
Återigen bekräftar polisen bilden av att sexköpande män är från alla samhällsskikt. 20-åringar och äldre.
Syftet med insatsen var både att förbättra polisens metoder och att fånga upp och hjälpa både sexsäljare och -kunder. Socialtjänsten var med vid tillslagen och samtalade med kvinnorna och männen.
– Många män stänger av, ser först inte sitt eget ansvar, men efterhand kröp det fram att de var extremt ångerfyllda, säger Jens af Forselles.
Straffet för köp av sexuell tjänst är böter. Sexsäljarna som hittades i lägenheterna var alla från Centraleuropa, i åldrarna 20 till över 50 år.
Gå till toppen