Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Stjernfeldt Jammehs och Kursars påstående är ovärdigt framstående politiker.”

Hur är det med det egna ansvaret och bristerna i den egna politiken? Lite tid för självrannsakan hade varit på sin plats. Det skriver Torsten Elofsson, ordförande för Kristdemokraterna i Malmö.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) hävdar att Malmö står bättre rustat än många andra kommuner inför en förväntad lågkonjunktur. Hur de får ihop den ekvationen är en gåta, skriver Torsten Elofsson.Bild: Bengt Arvidson
Det politiska styret i Malmö, Socialdemokraterna och dess lydparti Liberalerna, har nu angett inriktningen för stadens budget 2020 (Aktuella frågor 27/10).
I ett Malmö som präglas av hög arbetslöshet och segregation påstår Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) ogenerat att deras styre är en garant för människors grundläggande värderingar och demokratins företräde. Enligt dem var det också bevekelsegrunden för att de bröt den tidigare blockpolitiken. I förlängningen antyder de att oppositionen inte står för människors grundläggande värderingar och demokratins företräde. Påståendet är högst anmärkningsvärt, särskilt med tanke på att Liberalerna bildade allians med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna inför valet 2018.
Stjernfeldt Jammeh och Kursar hävdar också att andra partier på något sätt skulle förvägra ”alla Malmöbors rätt att få ta plats och ta del av staden”. Ett sådant påstående är inget annat än ovärdigt framstående politiker.
Enligt kommunledningen ska 2020 bli en stad för ”öppenhet, mångfald och för alla Malmöbors självklara rätt till staden”. Det sägs alltså av en socialdemokratisk ledning som till en del bär ansvaret för att den judiska församlingen efter ständiga trakasserier och hot minskat från tidigare 3 000 medlemmar till att nu utgöra 400. En kommunledning vars företrädare tidigare ådragit sig internationell uppmärksamhet för uttalanden i antisemitisk riktning.
Stjernfeldt Jammeh och Kursar hävdar att Malmö står bättre rustat än många andra kommuner inför en förväntad lågkonjunktur. Hur de får ihop den ekvationen är en gåta. Malmö har en arbetslöshet som är dubbelt så hög som riket i övrigt. Var tionde hushåll är bidragsberoende och den genomsnittliga inkomsten är lägre än medianinkomsten i Sverige. Allt enligt Svenskt Näringslivs webbtjänst ekonomifakta.se.
Att dessutom tala om överskott samtidigt som Malmö är den utan jämförelse största mottagaren i landets skatteutjämningssystem är märkligt. Närmare en fjärdedel av kommunens budget finansieras via skatteutjämningssystemet.
Enligt kommunledningen måste staten ta ett större långsiktigt ansvar för välfärdens finansiering i Malmö. Att staten inte heller tar tillräckligt stort ansvar förarbetsmarknadspolitiken, utgör grunden för den rekordhöga arbetslösheten. Men hur är det med det egna ansvaret och bristerna i den egna politiken? Lite tid för självrannsakan hade varit på sin plats.
Enligt Stjernfeldt Jammeh och Kursar ska problemen lösas genom att fler barn ska fösas in i förskolan. Men utmaningarna är betydligt större än så.
De brottsförebyggande insatser som kommunledningen lovar ska ske genom tät samverkan mellan myndigheter, näringsliv, den ideella sektorn och andra aktörer, är i sig lovande om pengarna används i insatser som ger resultat. Tidigare satsningar avskräcker.
Det går nu att skåda facit av 25 års av oavbrutet socialdemokratiskt styre i Malmö: Hög arbetslöshet, bidragsberoende, socioekonomiskt utsatta områden, bristande integration, barn med misslyckad skolgång och framväxten av ett skuggsamhälle. De är alla anledningar till att stadens intäkter och utgifter inte går ihop. Det är lätt att förstå att kommunledningen flaggar för en stramare ekonomisk politik. Malmöborna förtjänar en bättre politisk ledning.
Torsten Elofsson, ordförande för Kristdemokraterna i Malmö.
Gå till toppen