Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utredning om Ystadsbarnen klar: Ny polisanmälan mot föräldrarna på gång

Bilden är tydlig: Enskilda medarbetare inom Ystads kommun oroade sig för de isolerade barnen under flera år – men inga larm nådde fram. Det slår Ann-Marie Begler, som granskat fallet med Ystadsbarnen, fast. Nu överväger Ystads kommun att polisanmäla föräldrarna på nytt.

Ann-Marie Begler har på uppdrag av Ystads kommun utrett fallet med de isolerade barnen.Bild: Johan Nilsson/TT
Den 2 juni avslöjade HD och Sydsvenskan att en syskonskara i Ystads kommun levt avskurna och isolerade från samhället under stora delar av sin barndom. När barnen blev akut omhändertagna av socialtjänsten hade de ingen tidsuppfattning. En del av barnen kunde inte knyta skorna, visste inte hur man tvättade sig eller duschade.
Utredningar av barnens fysiska och psykiska hälsa visade att de saknade grundläggande förmågor – både socialt, kunskaps- och känslomässigt – för att kunna fungera i samhället.
Dessutom: Barnen hade aldrig någonsin fått gå i skolan.
På uppdrag av Ystads kommun har Ann-Marie Begler, Försäkringskassans före detta generaldirektör, granskat fallet.
Under onsdagen presenterades utredningen.
Ann-Marie Begler är kritisk mot att de orosanmälningar som gjordes kring barnen bara var muntliga.
– När man gör en orosanmälan ska den vara skriftlig eller muntlig, men den bör vara skriftlig. Är den muntlig försvåras arbetet, säger Ann-Marie Begler.
Mariana Vikström, nytillträdd kommundirektör i Ystad, och utredaren Ann-Marie Begler vid onsdagens presskonferens.Bild: Johan Nilsson/TT
I Ann-Marie Beglers utredning står det:
”I alla de intervjuer jag gjort, och den omfattande dokumentation jag tagit del av, framträder en tydlig bild av att flera anställda inom kommunen inte fullgjort sin skyldighet att göra en anmälan till socialnämnden vid misstanke eller kännedom om att ett barn far illa, för de barn som ärendet handlar om. Min uppfattning är att det är en mycket allvarlig brist som kommunen måste ta på stort allvar.”
Ann-Marie Begler riktar också kritik mot Ystads kommuns skolpliktsbevakning:
”De utredningar som finns dokumenterade hos kommunen är några korta rader på en ansökningsblankett och några hastigt nedskriva anteckningar”, står det i utredningen.
Fallet med de isolerade och vanvårdade Ystadsbarnen har väckt stor debatt över hela landet.Bild: Hussein El-alawi Petra Villani
När barnen till slut blev omhändertagna av socialtjänsten gjorde Ystads kommun även en polisanmälan mot föräldrarna. Men polisutredningen har lagts ner.
Ann-Marie Begler rekommenderar nu Ystads kommun att återigen göra en ny polisanmälan.
”Det är viktigt att visa att samhället inte accepterar att någon form av övergrepp begås, särskilt när det gäller personer som står i beroendeställning och saknar egna starka röster. Det är också viktigt för de berörda barnen att det utifrån ett brottsofferperspektiv utreds vad som hänt, hur barnen blivit behandlade och om något brott har begåtts”, står det i utredningen.
Ann-Marie Begler har själv arbetat som socialsekreterare och beskriver fallet som mycket komplext.
– Barn har väldigt lätt för att ta på sig skuldbördan, därför är det viktigt att man gör en ordentlig polisutredning, säger hon till HD och Sydsvenskan.
Frågan om en polisanmälan sätter också ljuset på ytterligare en fråga: Barnens eventuella rätt till skadestånd.
”Det kan finnas förutsättningar för att barnen ska få skadestånd men då måste det finnas en fällande dom”, står det i utredningen.
Mariana Vikström är nytillträdd kommundirektör i Ystads kommun:
– Det känns futtigt att säga förlåt. Men orden räcker inte till i det här avseendet. Jag förutsätter att socialnämnden gör en förnyad polisanmälan mot föräldrarna, säger hon.
Läs också Fem skånska syskon hölls isolerade från omvärlden
Läs också Så rasade föräldrarnas fasad samman
Läs också Mamman: ”Man överdriver och hittar på saker”
Gå till toppen