Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kammarrätten underkänner Staffanstorps beslut om ordningsvakter

Beslutet att lägga pengar på ordningsvakter borde ha tagits av kommunfullmäktige, och inte av kommunstyrelsen. Det slår nu även kammarrätten fast.

Arkivbild. Bilden togs i samband med att säkerhetsorganisationen började komma på plats. Från vänster: Maria Sjöö, Emma Björk (säkerhetschef), Visar Koxha, Sebastian Jönsson, Eva Bengtsson och Andreas Bergqvist.Bild: Astrid Adelgren
I december 2017 beslutade kommunstyrelsen att satsa hela reservbudgeten – 6,5 miljoner kronor – på att anställa ordningsvakter och bygga upp den säkerhetsorganisation som nu finns i Staffanstorp.
Saken överklagades av den tidigare socialdemokratiska politikern Sture Nilsson. Han ville dels få prövat om beslutet att anställa ordningsvakter verkligen är en fråga för kommunen. Dels om kommunstyrelsen överskridit sina befogenheter, eftersom han menade att beslutet borde ha fattats av kommunfullmäktige.
Förvaltningsrätten landade i att beslutet ligger inom ramen för vad som kan anses vara en kommunal angelägenhet. Men att frågan däremot är av en sådan principiell karaktär att beslutet måste fattas av fullmäktige, och att kommunstyrelsen därför överskridit sina befogenheter.
Kammarrätten gör nu samma bedömning – beslutet skulle ha fattats av kommunfullmäktige – och avslår kommunens överklagande.
Sedan ärendet klubbades i kommunstyrelsen för nästan två sedan har det hunnit rinna en del vatten under broarna. Bland annat har personalen inte längre befogenhet att verka som ordningsvakter, utan är istället väktare.
Kommunens säkerhetschef Emma Björk säger att domen inte kommer få några praktiska konsekvenser för verksamheten.
– Inte några alls, vi jobbar vidare precis som tidigare.
Gå till toppen