Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förre MFF-tränaren går: ”Stod upp mot ett hatfullt beteende”

Med två dagar kvar till ödesmatchen mot Sirius avgår Magnus Pehrsson som Kalmar FF:s tränare. Han gör det för lagets bästa, men erkänner att han också har påverkats av det uppmärksammade bråket med lagets fans.
– Jag stod upp mot ett väldigt aggressivt och hatfullt beteende. Det är ett samhällsproblem som jag inte ställer upp på.

Magnus Pehrsson. Arkivbild.Bild: Andreas Hillergren/TT
Med två år kvar på kontraktet, och med två dagar kvar till säsongsavslutningen mot Sirius, avgår Magnus Pehrsson som huvudtränare för Kalmar FF.
Skälet till beslutet är inte, som det har rapporterats om i veckan, att det finns en spricka mellan honom och spelartruppen, säger han. I stället handlar det om turbulensen som inleddes efter förlusten hemma mot Falkenberg i lördags, och som har vuxit i styrka sedan dess.
– Fokus har hamnat alldeles för mycket på mig de senaste dagarna. Vi har haft många diskussioner den här veckan om vad som är bäst för Kalmar FF inför den här matchen, och av erfarenhet vet jag att när det blir väldigt rörigt och fokus på olika saker, så brukar det vara svårt för en spelargrupp att hantera det och prestera som bäst, säger Magnus Pehrsson på en presskonferens.
Direkt efter lördagens förlust mot Falkenberg (2–3) hamnade Pehrsson i en upprörd ordväxling med missnöjda KFF-supportrar på läktaren. Efteråt fick han kritik från flera håll och händelsen och dess efterdyningar – två dagar senare stannade Pehrsson hemma när laget tränade i Kalmar – har också påverkat beslutet att avgå.
– Jag stod upp mot ett väldigt aggressivt och hatfullt beteende. I efterspelet upplevde jag väldigt lite stöttning och i stället fokus på vad jag hade gjort för fel. Jag har själv sagt att det blev fel, men att det andra bara suddas ut ur allas medvetande, det är ett samhällsproblem och det ställer jag inte upp på riktigt, säger Magnus Pehrsson.
– Och det andra som har utelämnats i många artiklar är varför jag inte var på träningen i måndags. Alla som är här vet att jag är den som har gjort flest timmar i den här föreningen, men min familj och mina barn tog det som hände i lördags väldigt hårt. Och jag kunde inte åka ifrån dem. Att det inte fanns förståelse för det, det går också emot mina värderingar.
Han tycker inte heller att stödet från klubben har varit optimalt.
– Jag upplever att det hade kunnat vara bättre, absolut. Men jag förstår ledningens slaka lina som de har gått på, att ge mig stöd men också kortsiktigt skapa en uppbackning för laget, säger Pehrsson.
Kalmars akademichef Jens Nilsson kommer att leda laget mot Sirius, med stöttning av Jörgen Petersson och Stefan Larsson. Mardrömsscenariot är förlust mot Sirius samtidigt som både Falkenberg och Sundsvall vinner sina matcher. Då åker KFF ur allsvenskan.
– Jag kan bara acceptera Magnus besked, säger klubbchefen Mattias Rosenlund.
– Det är en tråkig dag för föreningen, Magnus har jobbat väldigt hårt för att göra KFF bättre. Sedan har inte resultaten varit med oss, och det har varit en stökig vecka. Men det är med sorg i hjärtat som vi skiljs åt.
Klubbchefen säger å ena sidan att han håller med Pehrsson om att beteendet på allsvenska läktare är ett samhällsproblem, men å andra sidan att fansen ”har gett glöd” under en tuff säsong.
– Någonstans måste jag ändå hylla Magnus för sitt osjälviska sätt att avgå för Kalmar FF:s skull. Jag var själv med och såg hur Magnus familj mådde efter matchen mot Falkenberg. Fotboll är viktigt, men familjen är viktigare, säger Mattias Rosenlund.
Assisterande tränaren Jesper Norberg blir kvar i klubben i sin roll som tillförordnad sportchef, men kommer inte att ingå i tränarstaben under den här veckan.
Fakta

Allsvenska bottenstriden

På säker mark i nuläget: Kalmar FF (23 poäng, –22) och Östersund (25 poäng, –19).

Kalmar ska helst vinna borta mot Sirius för att vara säkert på att spela i allsvenskan också nästa år. Mardrömsscenariot för KFF är förlust mot Sirius samtidigt som både Falkenberg och Gif Sundsvall vinner sina matcher. Då åker Kalmar ur.

Även Östersund kan i teorin hamna på kvalplats men laget måste då förlora med gigantiska siffror borta mot IFK Göteborg.

På kvalplats: Falkenberg (22 poäng, –38)

Kan fortfarande både åka ur direkt, tvingas till kval eller klara kontraktet. Poäng borta mot AFC Eskilstuna räcker för att behålla kvalplatsen, om inte Sundsvall samtidigt slår AIK. En seger tar Falkenberg till säker mark, om Kalmar inte slår Sirius på bortaplan.

På nedflyttningsplats: AFC Eskilstuna (20 poäng, –31) och Gif Sundsvall (20 poäng, –18).

Både AFC Eskilstuna och Sundsvall behöver vinna sina avslutande matcher för att hänga kvar i allsvenskan. AFC möter Falkenberg, som just nu är på kvalplats, samtidigt som Sundsvall spelar borta mot AIK.

Allsvenskans sista omgång, avspark klockan 13.00 på lördag:

IFK Göteborg–Östersund

Örebro–Malmö FF

AIK–Gif Sundsvall

Hammarby–Häcken

IFK Norrköping–Djurgården

Helsingborg–Elfsborg

Sirius–Kalmar FF

Falkenberg–AFC Eskilstuna

Gå till toppen