Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen slår fast: Förre Landskrona-imamen ska utvisas

Regeringen slår fast att den förre Landskrona-imamen Fekri Hamad utgör en säkerhetsrisk – och ska utvisas ur Sverige på livstid.
Ytterligare fem salafister som Säpo tagit i förvar får samma beslut.
Men eftersom de riskerar tortyr och död i hemländerna kan utvisningarna sannolikt inte verkställas.

Fekri Hamad verkade som imam i Landskrona.Bild: Stefan Ed
Säpo gick i våras på offensiv mot terrorismens rötter i Sverige.
Sex personer, varav fem imamer, greps och togs i förvar enligt lagen om särskild utlänningskontroll för att utvisas.
Enligt Säpo har männen utgjort kärnan i ett salafistiskt nätverk och predikat radikal islam – vilket bidragit till rekryteringen av jihadister till terrorsekten IS.
– Tongivande aktörer ska inte få en fristad i Sverige och bidra till radikalisering genom att uppmana och uppmuntra andra till extremism", sa Säpochefen Klas Friberg då.
Nu bekräftar regeringen efter sitt beslut på torsdagen:
– Efter att jag tagit del av Säkerhetspolisens underlag och det som parterna anfört har regeringen beslutat om utvisning av sex personer som utgör kvalificerade säkerhetshot, säger inrikesminister Mikael Damberg i en kommentar.
En av de sex männen är den ökände Gävle-imamen Abo Raad, som enligt en rapport från Försvarshögskolan hyllat IS och uppmanat sina följare att stödja terrorsektens krig mot "de otrogna".
En annan är den 52-årige Fekri Hamad, länge verksam i en moské Landskrona. I Försvarshögskolans rapport beskrivs han som "en av de mest hårdföra salafisterna i landet".
För ett par år sen startade Hamad en moské i Västerås med stöd av pengar från Saudiarabien.
Både Abu Raad och Fekri Hamad har bott i Sverige i många år och flera gånger sökt svenskt medborgarskap - men nekats på inrådan av Säpo.
Enligt Säpo har det budskap som imamerna spritt bidragit till att antalet islamistiska extremister vuxit i Sverige. Trehundra svenskar anslöt sig till IS-kalifatet. Och trots att kalifatet kollapsat territoriellt i Syrien så har, enligt Säpos senaste bedömning, antalet våldsbejakande extremister i Sverige ökat. Tvåtusen individer är beredda att använda våld för att störta demokratin och införa sharia.
Enligt lagen om särskild utlänningskontroll kan en utlännings utvisas även om hen inte begått något brott. Det räcker att det är "särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet" eller om hen "kan befaras" begå terrorbrott.
Migrationsverket fattade i somras beslut om utvisning. Men samtliga de sex männen överklagade Migrationsöverdomstolen och vidare till regeringen – som på torsdagen fattade ett slutgiltigt beslut om utvisning.
Men eftersom de sex männen riskerar att torteras och dödas om de utvisas – Fekri Hamad är statslös palestinier – kommer regeringens utvisningsbeslut sannolikt inte att kunna verkställas.
Männen kommer då snart – enligt lagen – att försättas på fri fot. De får med all sannolikhet anmälningsplikt. Och Fekri Hamad och de övriga imamerna kan räkna med att ha Säpos ögon på sig.
Lagen om särskild utlänningskontroll har i samband med processen kritiserats för att vara rättsosäker.
Männen som pekas ut som säkerhetsrisker får inte ta del av Säpos bevisning och har därför svårt att bemöta anklagelserna.
Gå till toppen