Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två döms efter skottlossningen på Nordanväg

Bilturen slutade med misshandel och med att två av de de tre medföljande männen blev skjutna i benen. Tingsrätten friade de båda misstänkta från grov misshandel och grovt vapenbrott.
Men nu dömer hovrätten dem till fängelse.

Två personer skottskadades på Nordanväg i Kävlinge den 5 mars i fjol.Bild: Patrick Persson
Det hela inträffade i Kävlinge i mars 2018. Två män, 22 och 24 år gamla, kontaktade en 23-åring, och bestämde träff vid ett gatukök i Kävlinge.
Väl på plats klev 23-åringen in i baksätet på männens bil som körde iväg. Om vad som sedan hände skiljer sig uppgifterna.
23-åringen säger att han hotades med en pistol och att slagsmål utbröt först mellan honom och den man som satt i baksätet. Föraren stannade då bilen för att komma till undsättning.
De två misstänkta har sagt att 23-åringen startade bråket och att de bara försvarat sig.
Under slagsmålet avfyrades pistolen av den yngre mannen. Kulan träffade både 23-åringen och 24-åringen i benen. Dock utan att livshotande skador uppstod.
Polis kallades till platsen. De båda männen åtalades så småningom för grovt vapenbrott och grov misshandel.
22-åringen har i efterhand förklarat att skottet var en olyckshändelse orsakad av tumultet i bilen. Offret säger i förhören att han hört den äldre mannen uppmana den yngre att skjuta.
När Lunds tingsrätt tog upp målet frikändes de båda misstänkta både för grovt vapenbrott och grov misshandel. Domstolen ansåg det inte bevisat att 22-åringen skjutit med avsikt och menade att det var oklart vem som ägde vapnet. De misstänkta påstod att det tillhörde 23-åringen som i sin tur anklagade dem.
Den domen har nu ändrats av hovrätten som anser det bevisat att den yngre av männen skjutit med avsikt och gjort sig skyldig till grovt vapenbrott. Straffet blir fängelse i två år och tio månader. Han ska vidare betala skadestånd till 23-åringen på 78 100 kronor.
24-åringen döms till två års fängelse för sin del i misshandeln.
Läs också Skotten på Nordanväg: två frias från brott
Läs också Efterlyst steg in på polisstationen – greps för mordförsök i Kävlinge i våras
Gå till toppen