Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höllvikenskola går ut med varning: misstänkt sabotage mot elevers cyklar

I veckan kom nya rapporter om att elevers cyklar kan ha saboterats av någon som lossar muttrarna till framhjulen.
Därför väljer Sandeplanskolan i Höllviken att gå ut med en varning.
– Vi vill förhindra att det händer en allvarlig olycka, säger biträdande rektor Ulf Andersson.

På torsdagen gick ledningen på Sandeplanskolan i Höllviken ut med en varning till samtliga vårdnadshavare. Detta sedan en förälder informerat om misstänkt sabotage mot flera cyklar som stått parkerade på skolans område. Någon ska ha lossat hjulmuttrar på cyklarna, vilket kan få konsekvensen att däcken trillar av under färd.
– Det kan sluta väldigt illa. Vi informerar för att förhindra att det händer en olycka, och för att kanske till och med kunna upptäcka vem som gör detta, säger biträdande rektor Ulf Andersson, som menar att det nu är viktigt att föräldrar både kontrollerar sina barns cyklar – och ser till att de bär hjälm.
"Liknande sabotage förkommer tyvärr även vid andra cykelparkeringar i Höllviken", skriver skolledningen också i utskicket.
Senast i våras berättade Sydsvenskan om en 12-åring på orten som fick hjärnskakning efter ett fall i gatan när hans framdäck föll av under cykelturen. Familjen, som misstänkte att cykeln var saboterad, gick snabbt ut med ett inlägg i sociala medier. Snart hörde flera andra föräldrar på Näset av sig och berättade att deras barn varit utsatta för samma sak.
Läs också 12-åring skadad efter misstänkt cykelsabotage
Kommunpolis Jörgen Sjåstad menar att rapporterna om cykelsabotagen kommer i vågor. Senast ifrån en annan skola på Näset, som vid flera tillfällen uppmärksammat problemen.
– Jag tror inte att den som gör sådant här riktigt förstår hur allvarligt det är. Det är bra om folk anmäler till oss eftersom det här kan leda till väldigt svåra skador, säger han.
På Sandeplanskolan kommer man nu att öka tillsynen vid cykelparkeringarna.
– Men det är ingen lätt uppgift. Det är ett stort område och vi kan inte alltid ha folk stationerade därute. Så genom att gå ut med information och öka medvetenheten är förhoppningen att vi tillsammans med elever och föräldrar kan stoppa det här, säger Ulf Andersson.
Gå till toppen