Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon ger lokal klang på Grand

När Anna-Frida Abrahamsson flyttade till USA tog hon med sig den nordiska jazzen. Med sig tillbaka fick hon en dos gör-det-själv-anda. I helgen sjunger hon med Ensemble Dimma på Grand Soul & Jazz.

Anna-Frida Abrahamsson sjunger altstämman i Ensemble Dimma som medverkar i Grand Soul & Jazz.Bild: Cecilia Lindberg
– Jag tänjer på reglerna tills någon säger till mig, det är lite jag i ett nötskal, säger Anna-Frida Abrahamsson när vi ses på Grand.
Kanske är det även en bra beskrivning på hunden Uno som hon har med sig i en väska.
Tanken är att han ska vara just i väskan, men Uno är en vänlig och nyfiken figur som vill se sig om i världen och matte får stoppa tillbaka honom med jämna mellanrum.
Anna-Frida föddes i Lund, men flyttade som femåring med familjen till Norge och som sjuåring till Belgien där hennes mamma arbetade med event och konferenser.
Efter några år gick flyttlasset tillbaka till Sverige och Ystad. Gymnasiet följdes av ett utbytesår i Frankrike, studier i Lund och saxofonspel med Alte Kamereren, innan hon styrde kosan mot en hotell- och restaurangutbildning i Schweiz. Det ledde vidare till utbytesstudier i Australien. När hon sedan mötte en amerikansk kärlek flyttade hon till USA där hon tog en examen i lingvistik och jobbade med olika språkuppdrag.
Musiken har funnits med henne hela livet. I USA tog hon intresset till en ny nivå. Via öppna jazzscener i Boston och Portland fick hon möjlighet att utvecklas.
– Jag fick lära mig jazz rent praktiskt och sjöng med proffs. Då tog jag också med mig svenska låtar och vi spelade visor i jazziga arrangemang och låtar från Monica Zetterlunds repertoar.
Anna-Frida tog även kurser i jazz vid Berkeley College of Music i Boston för att få mer teoretisk kunskap.
Det nordiska soundet togs emot väl, och Anna-Frida grundade gruppen Nordic Jazz som blandar klassisk jazz med folkmusik och visor. 2015 kom plattan Gentle Old River där hälften av låtarna är på svenska, hälften på engelska.
Trots att hon tillbringat mycket tid utomlands har hon alltid känt att Sverige är hennes hemland. För tre år sedan flyttade hon och familjen till Lund.
– Jag hade väldig hemlängtan. Lund är en bra stad att komma tillbaka till. Här finns många nationaliteter och tolerans.
Vad har du lärt dig av åren utomlands?
– Att det går att lära sig saker själv. Jag har blivit mer driftig. I USA anses man inte som framfusig när man går fram och presenterar sig. Här hemma är det mindre vanligt att prata med folk man inte känner. Men det gör jag gärna – och blir faktiskt ofta trevligt bemött.
Anna-Frida Abrahamsson, Ida Blychert, Mattias Svensson och Daniel Gunnarsson utgör Ensemble Dimma. ”Den här gruppen betyder så mycket för mig. Utmaningen har varit att utveckla en gemensam klang och det tycker jag vi har lyckats med, säger Anna-Frida Abrahamsson. Foto: Rita RohlinBild: Rita Rohlin
I Lund började Anna-Frida bygga upp en ny vardag, bland annat genom att gå med i Lunds Akademiska Kör. Där lärde hon känna Mattias Svensson som värvade henne till vokalgruppen Ensemble Dimma som startades för ett år sedan.
– Vi plockar ut låtarna tillsammans och fokuserar mycket på texterna, vi brukar likna vår stil med The Real Groups, som många känner till.
I Ensemble Dimma är sången inte lika fri som Anna-Frida är van vid.
– Det är nyttigt för mig och jag får lov att scatta ovanpå ibland – det är bra eftersom jag gillar improvisationer, säger hon.
Uno packas ned i väskan och Anna-Frida knäpper skinnjackan om sig för att ta tåget till Malmö och dagjobbet som översättare och projektledare. Till helgen plockas balklänningen fram när Ensemble Dimma öppnar för Arild Andersen Group. Då ger de korta set med låtar från flera decennier både i Stora Salen och i Matsalen.
Fakta

Anna-Frida Abrahamsson

Gör: Översättare, projektledare, jazzsångerska, saxofonist. Sångare i Lunds Akademiska Kör.

Talar: Svenska, engelska, franska, tyska, spanska.

Bor: På Norra Fäladen.

Familj: Son, 11 år, dotter 8 år, hunden Uno 2 år.

Fritid: Trädgård, simning, tango.

Aktuell: Framträder med Ensemble Dimma på Grand Soul & Jazz den 2/11, samt på Kulturen den 17/11.

Gå till toppen