Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Hans Otto Pyk

Nestorn inom Kullens hembygds- och släktforskning, Hans Otto Pyk, Nyhamnsläge, är död. Han blev 97 år gammal.

Hans Otto Pyk (1922–2019).Bild: Privat
Hans Otto föddes i Hudviksvall, men hans släkt på fädernet kom från Mölle sedan många generationer. Till Mölle kom Hans Otto som litet barn, och bodde med sina föräldrar i ett hus nere vid hamnen.
Under sina barn- och ungdomsår hade han sinnet vidöppet för allt som hände i det lilla samhället. Förmågan och lusten att återberätta dessa minnen från tidiga år var ett av Hans Ottos kännetecken.
Senare flyttade han till Malmö, där han fick arbete på Kockums som ritare. En ingenjörsutbildning i Hässleholm ledde så småningom till jobb på Skanska. Men trots arbete och boende i Malmö, hade han alltid hjärtat kvar i sin hembygd. Det sägs att hans intresse för hembygden vaknade på allvar år 1952, när han fick ett exemplar av årsskriften Kullabygd i present.
Han inspirerades av dåtidens store hembygdsforskare Anders W. Mölleryd, vilket ledde fram till att Hans Otto aktivt började hembygdsforska själv. Sina rön publicerade han framför allt i Kullens hembygdsförenings årsskrift Kullabygd. Den första artikeln från hans penna, om Mölle hamn, publicerades år 1967. Den sista artikeln från år 2017 hade titeln ”Min barn- och ungdomstid”.
Totalt blev det närmare fyrtio artiklar, som har berikat kunskapen om hur livet tedde sig förr i Kullabygden. Tretton av artiklarna utgavs av Mölle by- och kulturförening som en bok till Mölles 500-årsjubileum år 1991. Ett särskilt omhuldat ämne var ”Kullabergs grottor” som också gavs ut i häftesform i flera upplagor.
Hans-Otto var också en samlare. Han samlade på artiklar, bilder, kartor och gamla dokument. Omkring år 2010 beslöt han att donera en del av sin omfattande samling till Mölle by- och kulturförening. Samlingen förvaltas idag av Arkivcentrum Syd, där den till delar är digitaliserad och sökbar.
Med sina stora kunskaper och sin generösa personlighet var Hans Otto också en inspiratör för efterkommande hembygdsforskare. Som ett exempel på detta kan nämnas den numera årligt förekommande utställningen i Mölle hamn, som bär hans namn. Hans donation utnyttjas på så sätt för att sprida kunskaper om Kullabygdens intressanta historia. Så sent som vid invigningen av årets utställning hade vi nöjet att ha Hans Otto vid vår sida.
Hans Otto erhöll Höganäs kommuns kulturpris 1996, och blev utsedd till ”Årets Möllebo” år 2010. I Mölle by- och kulturförening kommer vi att minnas Hans Otto Pyk med glädje och tacksamhet.
För Pyk-utställningsgruppen inom Mölle by- och kulturförening
Peter Appelros
Christina Carlsson
Chatarina Lindgren
Christina Ullenius
Gå till toppen