Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya ägarna drar igång lunchservering på Bord 13

Malmörestaurangen Bord 13 har rankats högt av både White Guide och Guide Michelin. I somras gick restaurangen i konkurs och en krögarfamilj från Hässleholm klev in som nya ägare. Nu drar de igång lunchservering på Bord 13 – men kvällsöppet dröjer.

Sommelieren Jonathan Börjesson har tagit över Bord 13 på Engelbrektsgatan.Bild: Sally Wahlstedt
Bord 13 på Engelbrektsgatan drevs under flera år av kockduon Robert Jacobsson och Besnik Gashi tillsammans med naturvinsimportörerna Rosforth & Rosforth. Men i somras kunde Dygnet Runt berätta att den nynordiska restaurangen stängt.
En krögarfamilj från Hässleholm tog över Bord 13. Sedan tidigare driver familjen Börjesson Hovdala slottsrestaurang och Fröknarnas café, med mamma Pia och sonen Jonatan i matsalen och sonen Johannes i köket.
När familjen öppnar sin första restaurang i Malmö blir det med Jonatan Börjesson som huvudansvarig. Mamma Pia och brodern Johannes kommer att fortsätta fokusera på Hovdala slottsrestaurang. Kökschef på Bord 13 blir Simon Jensen, som jobbade på Bord 13 när restaurangen först öppnade.
– Vi är taggade på att öppna i Malmö och att möta en ny publik. Jag har aldrig jobbat i Malmö men jag bor här själv och vet att Malmöborna är väldigt matintresserade. Vi letade lokal i Malmö i fyra år innan vi hittade den här. Lokalen är trevlig och det finns en gemenskap i matsalen med det öppna köket, säger Jonatan Börjesson.
Jonatan Börjesson oroar sig inte över det faktum att den tidigare Bord 13-ägaren Besnik Gashi beklagade sig över den ökade konkurrensen i Malmös krogliv. ”Vi kollar inte så mycket på andra restauranger. Vi vill göra något som känns som vårt”, säger han.Bild: Sally Wahlstedt
När Bord 13 slår upp dörrarna den 4 november är det dock inte med full styrka. Då startar lunchserveringen måndag till fredag – men kvällsöppet på restaurangen dröjer. Bord 13 har nämligen inte fått alkoholtillstånd.
– För att beviljas ett serveringstillstånd ska bolaget, och de personer som har betydande inflytande i rörelsen, visa lämplighet. Det gäller både ekonomisk lämplighet och personlig lämplighet. I det här fallet är det kraven på personlig lämplighet som inte uppfylls, säger Kajsa Gustafsson, enhetschef på tillståndsenheten i Malmö.
Ägarna har tagit till rättslig hjälp för att bestrida beslutet och hoppas fortfarande på att kunna öppna Bord 13 med alkoholservering.
– Vi siktar på att öppna på kvällarna i slutet av januari 2020. Men det är helt beroende på när vi får vårt alkoholtillstånd, säger Jonatan Börjesson.
Till lunchen kommer Bord 13 att servera en kött- eller fiskrätt och en vegetarisk rätt varje dag.
– Vi tror att det kommer vara bra marknadsföring med luncherna. Om det funkar bra så kommer vi såklart att ha kvar dem sen också, säger Jonatan Börjesson.
Vad blir den största skillnaden på nya Bord 13?
– Vi kommer att vara en säsongsbetonad restaurang. Det är det och den personliga servicen vi är intresserade av. Jag tycker att det var för mycket fokus på vinet innan och för lite fokus på maten. Vi vill att man kommer till Bord 13 för vår matlagning, och den välkomponerade drycken.
Gå till toppen