Annons

Annons

Annons

opinionProtesterna i Chile

Aktuella frågor
”Sverige måste kräva att Sebastian Piñera stoppar våldet mot demonstranterna.”

De chilenska politikerna måste hörsamma de miljoner demonstranter som kräver att alla medborgare garanteras grundläggande rättigheter som utbildning, hälsovård, bostad och pension. Det skriver Carmen Blanco Valer och Francisco Contreras, talespersoner för den ideella föreningen Latinamerikagrupperna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är som om Chile har fallit tillbaka till tiden under Pinochets diktatur, skriver Carmen Blanco Valer och Francisco Contreras.

Bild: Rodrigo Abd

Annons

De massiva demonstrationerna tvingade till slut Chiles president Sebastian Piñera att ställa in de två toppmöten som skulle ha ägt rum i huvudstaden Santiago. Dels det ekonomiska APEC-mötet 16-17 november där både USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping förväntades närvara, dels FN:s klimattoppmöte COP25 mellan den 2 och den 13 december.

Annons

Två toppmöten i världsklass skulle bli Piñeras politiska troféer. Men verkligheten och Chiles folk ville annat. Vad som började som en protest mot höjningen med 30 pesos av biljettpriset på tunnelbanan har förvandlats till en massiv och oåterkallelig kritik av en ekonomisk modell som lett till att landet är ett av de åtta mest ojämlika länderna i världen, enligt OECD.

Annons

Det handlar inte, som demonstranterna säger, om 30 pesos utan om 30 år av ojämlikhet.

Miljondemonstrationerna har bemötts av extremt våld från regeringssidan.

Det är som om landet har fallit tillbaka till tiden under Pinochets diktatur. Regimen har tagit ut militärerna på gatorna och alla stora städer har straffats i en vecka med utegångsförbud.

Människorättsinstitutet INDH rapporterade i veckan att polisens och militärens våld resulterat i minst 23 döda, fler än1 305 skadade och 4 271 häktade, av dem 471 barn under 18 år. Polis och militär står för minst 50 dokumenterade fall av sexuella övergrepp.

Sebastian Piñera, som i ett TV-tal sagt att Chile befinner sig i krig, har gjort smärre eftergifter: höjt minimilönen, träffat oppositionen och bytt ut åtta ministrar. Men hittills har han inte hörsammat folkrörelsernas krav och än mindre tagit ansvar för de brott hans regim begått. Piñera vill tvärtom återgå till ett tillstånd av ”normalitet” för att inte behöva förändra något.

Sverige och alla demokratiska krafter måste kräva att Piñera stoppar våldet mot demonstranterna. Chile måste garantera att domstolarna skipar rättvisa för samtliga brott mot mänskliga rättigheter som begåtts under demonstrationerna.

Annons

De chilenska politikerna måste hörsamma de miljoner demonstranter som kräver att den forne diktatorn Pinochets konstitution byts ut och att alla medborgare garanteras grundläggande rättigheter som utbildning, hälsovård, bostad och pension.

Carmen Blanco Valer och Francisco Contreras, talespersoner för den ideella föreningen Latinamerikagrupperna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan