Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spretiga siffror för Tories ledning

Boris Johnsons Konservativa partiet leder över rivalen Labour inför Storbritanniens nyval den 12 december. Men det är högst oklart hur betryggande det är för premiärministern.

Premiärminister Boris Johnson och Konservativa partiet leder inför det brittiska nyvalet den 12 december.Bild: Aaron Chown/AP/TT
Flera nya väljarmätningar publiceras i helgen. Konservativa partiet (Tories) får mellan 36 och 42 procent i enkäterna, medan det största oppositionspartiet Labour får 21–29 procent.
Liberaldemokraterna får 14–20 procent och Brexitpartiet 7–13 procent.
Vad procentsiffrorna säger om mandatfördelningen i parlamentets underhus är oklart på grund av valsystemet – majoritetsval i enmansvalkretsar till skillnad mot Sverige som har proportionella val.
Och även om en ledning på mellan 8 och 17 procentenheter kan se betryggande ut för Johnson, påpekar flera medier i London att det inte ser ut som att något parti får egen majoritet. Och i ett sådant läge kan Labours Jeremy Corbyn ha större chans att göra upp med andra partier, såsom Liberaldemokraterna och skotska SNP.
Johnson kan behöva komma överens med Brexitpartiet, men de är i alla fall för tillfället helt osams om hur EU-utträdet ska gå till. Premiärministern kallar det senaste avtalet han fått till med EU fantastiskt, medan ledaren för Brexitpartiet, Nigel Farage, beskriver den som en ”rutten uppgörelse” som inte kapar banden med unionen.
”Om han (Johnson) vinner ett val med detta kommer vi aldrig att bli fria från EU:s regler”, skriver Farage på Twitter.
Gå till toppen