Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samtliga släppta för helgens bomber i Malmö

De tre tonåringar som anhölls för sprängdådet på Almgården natten till lördagen har släppts. Det innebär att ingen längre sitter frihetsberövad för någon av helgens tre sprängningar. De tre misstänkta för sprängningen på Sofielund släpptes redan under lördagen.

– Jouråklagaren har gjort bedömningen att det inte längre finns skäl att hålla dem frihetsberövade, säger Karl Jigland på åklagarmyndighetens presstjänst.
Porten blev helt söndersprängd efter en explosion i trapphuset till ett flerfamiljshus på Almgården i Malmö tidigt på lördagsmorgonen.Bild: Johan Nilsson/TT
Det var strax efter klockan tre natten till i lördags som en kraftig sprängladdning exploderade utanför en port till ett flerfamiljshus på Almgården. Explosionen orsakade stor materiell förödelse, men inga människor kom till fysisk skada.
Senare på natten greps tre personer – 17, 18 och 20 år gamla – misstänkta för dådet. På lördagen anhölls de misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.
Men på söndagsförmiddagen beslutade alltså jouråklagare att släppa dem på fri fot.
Huruvida de fortfarande är misstänkta för inblandning i dådet eller inte kunde åklagarmyndighetens presstjänst inte svara på.
– Jouråklagaren gick inte in på det, säger Karl Jigland.
Beslutet innebär att ingen längre sitter frihetsberövad för de sprängningar som ägt rum under helgen.
• Det första sprängdådet inträffade på Sofielund vid 02-tiden natten mot fredag. En bil och en husfasad, men inga personer, skadades.
Tre män – en i 18-årsåldern och två i 20-årsåldern – greps nära platsen och anhölls misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.
På lördagseftermiddagen försattes de på fri fot av jouråklagare på grund av svaga misstankar.
• Vid 22-tiden på fredagskvällen exploderade ännu en sprängladdning, den här gången utanför en port på Drottningtorget. Vid explosionen skadades fasaden, en port och flera fönsterrutor. Men inte heller denna gång kom någon människa till fysisk skada.
Ingen person har gripits misstänkt för den sprängningen.
Åklagarmyndighetens presstjänst kunde på söndagen inte svara på om det finns något samband mellan sprängningarna eller vad som kommit fram vid de tekniska undersökningarna av brottsplatserna.
Gå till toppen