Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bäst i MFF: ”Kunnat vara lite hänsynslös”

Rasmus Bengtsson var MFF:s bästa spelare 2019 enligt Sydsvenskans bedömning. Han hade högst betygssnitt av alla spelare i laget och satte punkt med mål borta mot Örebro.
– Det har varit en bra säsong där jag sluppit skador, säger han.

Rasmus Bengtsson jublar med Markus Rosenberg efter att ha gett MFF ledningen mot Örebro. Det var mittbackens första mål i allsvenskan i år.Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND
Den 33-årige backen återvände till sin moderklubb 2015 och har sakta men säkert utvecklats till en av lagets viktigaste spelare. I år har han varit den trygga punkten som ankare i mitten av tränaren Uwe Röslers trebackslinje.
– Man har fått ett stort ansvar som jag trivs med när jag spelar. Vi är ett offensivt lag och fast jag är mittback, så gillar jag också att spela offensivt. När vi trycker på kan jag kan också vara aggressiv i försvarsspelet, säger Rasmus Bengtsson.
Tiden i Nederländerna har präglat honom mycket. Innan Rasmus Bengtsson återvände till MFF så gjorde han fem säsonger i Twente, där han rundade av som lagkapten och klubbens bäst betalda spelare.
– Där behöver du inte ens vara en bra back för att spela mittback, där räcker det ibland att du är skicklig med bollen. Klart att det har hjälpt mig, jag trivs i ett spelade lag, samtidigt känner jag att jag hade velat utnyttja det mer och ta ännu större ansvar med bollen. Men det innebär också större risker med tanke på att vi anfaller med mycket folk.
Rasmus Bengtsson söker ständigt efter den rätta balansen.
– Det är en kravbild som man måste ha för att spela på hög nivå, du ska vara en bra bollspelare och bra försvarsspelare.
Tiden i MFF har gått lite upp och ner på grund av skador och skavanker. Även där har Rasmus Bengtsson hittat en slags balans för att kunna spela mycket.
– Man lär sig för varje år och blir klokare både på planen och utanför planen, lär sig hitta det som passar en bra. Det känns som att det mesta har klickat ganska bra, säger Rasmus Bengtsson.
Efter tretton allsvenska matcher i fjor, och bara nio året dessförinnan, så har han spelat över tjugo matcher i år.
– Jag har nog bara missat två matcher på grund av skada. De andra är väl att man roterat laget eller fått vila helt, säger Rasmus Bengtsson och fortsätter:
– I stort sett har jag bara haft en skada under året precis innan sommaren, så det är klart att det har hjälpt mig. När man kan spela vecka ut och vecka in utan att känna att man har problem eller ont någonstans, så får bättre självförtroende, man tänker mindre på kroppen och kör bara på.
– Det känns som att man har kunnat vara lite hänsynslös mot kroppen ibland och det är alltid ett gott tecken.
Fakta

Bäste MFF-spelare senaste fem åren

2019: Rasmus Bengtsson

2018: Fouad Bachirou

2017: Anders Christiansen

2016: Magnus Wolf Eikrem

2015: Markus Rosenberg

Gå till toppen