Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kriminolog: Sverige jämförbart med krigszoner

Skador på en fastighet efter den kraftiga explosionen i Linköping i juni. Arkivbild.Bild: Jeppe Gustafsson/TT
Vågen av sprängdåd i Sverige saknar motstycke i Europa och kan närmast jämföras med krigszoner och länder med lång historia av terrorism. Det uppger kriminologen Amir Rostami för Dagens Nyheter.
– Jag har varit i kontakt med otaliga polismyndigheter både i Europa och Nordamerika, och ingen känner igen den utveckling vi har i Sverige, säger Rostami till tidningen.
I andra västeuropeiska länder är sprängningar så ovanliga att det statistiska underlaget är för litet för säkra jämförelser.
Forskare är osäkra på varför denna utveckling enbart sker i Sverige och inte i länder som i övrigt är jämförbara. Utländska forskare och poliser reser nu hit för att se vad de kan lära sig.
Hittills i år har nationella bombskyddet skickats till 102 sprängdåd i Sverige. Vid samma tidpunkt förra året var siffran 39.
Gå till toppen