Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Återigen avgör pengarna folks väl och ve

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Återigen planerar socialförvaltningen i Lund för en stängning av ett boende. Den här gången gäller det HVB Tonårsboendet. Och återigen så är det pengarna som styr och avgör människors väl och ve.
Varför ska alltid besparingen ske längst ner och för dem som behöver boende och trygghet allra mest? Varför sker inga besparingar på andra nivåer?
Vi får väl alla leva med att vissa saker kostar. Man kan väl inte mäta människors mående, boende och trygghet i pengar? Så hemskt för de drabbade att de är en belastning för samhället.
Sus skulle väl aldrig stänga en ortopedavdelning eller en förlossningsavdelning på grund av att de är för dyra och därmed lämna över ansvaret och tillsynen till anhöriga med orden ”det finns nog någon där hemma som kan hjälpa dig med benbrottet alternativt förlossningen”.
Den 1 juli stängdes ett gruppboende i Lund. Brukarna erbjöds placering på tomma platser på andra gruppboende i kommunen. Någon månad senare kunde man läsa i Sydsvenskan att kostnaden och placeringar på enskilda vårdhem utanför kommunen ökat samt att man planerar öppna ett boende för missbrukare i kommunen. Varför har kommunen köpt platser i andra kommuner när man under en längre tid haft 8 lediga boendeplatser på hemmaplan? Och varför placeras icke missbrukare på boende med missbrukare?
Någon/några inom kommunen måste börja tänka och tänka rätt.
Elisabeth Krantz
Gå till toppen