Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Ljusglimtar i Pullmans mörka materia

Pullmans komplexa fantasyvärld är ett konstnärligt kraftprov att gestalta. Här pågår en kosmisk maktkamp om verkligheten mellan vetenskapens sanningssökande och den härskande kyrkans trosdogmer, skriver Michael Tapper om HBO Nordic-serien ”His dark materials”

Utan fängslande Dafne Keen i huvudrollen som elvaåriga Lyra hade ”His dark materials” varit hopplöst förlorad, menar Michael Tapper.Bild: HBO Nordic
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Biofloppen ”Guldkompassen” från 2007 var dödsstöten för produktionsbolaget New Line Cinema, nyss hyllad för ”Sagan om ringen”-filmtrilogin. Författaren Philip Pullmans hängivna läsare rasade över den räddhågsna filmens vaga trots mot intolerans och dogmer som ersatt romanens skarpa religionskritik, med udden särskilt riktad mot Vatikanen i porträttet av det maktfullkomliga Magisteriet. Avgörande för fiaskot var emellertid att den poetiska kraften i texten malts ner till generande hötorgskonst genom undermåliga visuella effekter (som häpnadsväckande nog vann en Oscar!) och ett filmberättande lika fantasifullt som en kursbok för revisorer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen