Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vad blir det av oss om vi låter de naturliga mötesplatserna förfalla?

Är det värt för dig att spara 100 kronor på att köpa skor i en nätbutik istället för en vanlig när du vet att du håller på att utradera cirka 500 års tradition av marknadshandel? Det undrar Christian Sundberg.Bild: Roald, Berit
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Människan är ett flockdjur. Vi är inte skapta för att sitta framför en datorskärm/telefonskärm i vår ensamhet för att göra våra inköp, bankärenden eller träffa vänner. Vi håller sakta på att förtvina. Människan har sedan urminnes tider varit programmerad för att hitta mat och överleva för dagen. Det har sedan tusentals år tillbaka inneburit att jobba största delen av den vakna tiden för att hitta mat. I samband med byteshandelns ankomst genom att man specialiserat sig på ett yrke för att kunna få pengar för att få mat. Denna inbyggda förmåga har för det mesta alltid ägt rum i samband med social interaktion med andra. Vi har jagat djur i grupp, vi har gjort byteshandeln i grupp. Människan är en social varelse som är programmerad för att fungera i grupp. Varför är det då så att vi håller på att skapa ett samhälle som inte består av vår naturligt inbyggda förmåga att interagera i grupp?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen