Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vad blir det av oss om vi låter de naturliga mötesplatserna förfalla?

Är det värt för dig att spara 100 kronor på att köpa skor i en nätbutik istället för en vanlig när du vet att du håller på att utradera cirka 500 års tradition av marknadshandel? Det undrar Christian Sundberg.Bild: Roald, Berit
Människan är ett flockdjur. Vi är inte skapta för att sitta framför en datorskärm/telefonskärm i vår ensamhet för att göra våra inköp, bankärenden eller träffa vänner. Vi håller sakta på att förtvina. Människan har sedan urminnes tider varit programmerad för att hitta mat och överleva för dagen. Det har sedan tusentals år tillbaka inneburit att jobba största delen av den vakna tiden för att hitta mat. I samband med byteshandelns ankomst genom att man specialiserat sig på ett yrke för att kunna få pengar för att få mat. Denna inbyggda förmåga har för det mesta alltid ägt rum i samband med social interaktion med andra. Vi har jagat djur i grupp, vi har gjort byteshandeln i grupp. Människan är en social varelse som är programmerad för att fungera i grupp. Varför är det då så att vi håller på att skapa ett samhälle som inte består av vår naturligt inbyggda förmåga att interagera i grupp?
Är det värt för dig att spara 100 kronor på att köpa skor i en nätbutik istället för en vanlig när du vet att du håller på att utradera cirka 500 års tradition av marknadshandel? Vill du skapa öde stadskärnor och öde naturliga mötesplatser och istället få isolerade människor som sitter framför datorn och gör sina inköp? Är det värt att ta bort tusentals människors jobb genom att använda AI-teknologi som sköter inköpen? Är du medveten om vad det är du håller på att skapa?
Vill vi gynna företag och banker som ersätter mänsklig arbetskraft med hjälp av AI? AI som kräver mängder med naturresurser och miljöfarlig gruvdrift för att framställa och massvis med energi för att använda istället för den redan existerande naturresurser människan som redan finns och använder jordens resurser oavsett om AI finns eller inte? Är det miljövänligt för vår planet att framställa maskiner som gör jobbet istället för den redan existerande naturresursen människan som dessutom har det inbyggt i sig att arbeta för sin existens?
Vad skulle kunna hända människan om den inte får existera i grupp mer? Kanske har vi redan sett svaret? Mer extremism, större inkomstklyftor och mer psykisk ohälsa. Låter det bekant? Kanske är framtiden redan här!
Christian Sundberg
Gå till toppen