Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dödade IS-ledarens syster förhörs

Turkiet har gripit den dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis syster i norra Syrien, enligt turkiska källor. Förhoppningen är att hon ska bidra med värdefull information om terrorrörelsen.

Arkivbild av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som dog under ett USA-anfall i slutet av oktober.Bild: USA:s försvarsdepartement/AP/TT
Den 65-åriga kvinnan greps under en insats i närheten av den turkiskkontrollerade staden Azaz i nordvästra Syrien, uppger en högt uppsatt turkisk källa för Reuters.
– Vi hoppas att al-Bahgdadis syster blir en guldgruva för underrättelseinformation vad gäller IS inre krets, säger den turkiska källan.
Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar Syrienkonflikten från Storbritannien, har bekräftat gripandet. Enligt organisationen ska även kvinnans make, hennes svärdotter och hennes fem barnbarn ha gripits.
al-Baghdadi dog i samband med en amerikansk militärinsats i den syriska provinsen Idlib. Enligt USA sprängde sig IS-ledaren till döds efter att ha jagats ner i en tunnel.
Den turkiska regeringen beskriver gripandet av den 65-åriga kvinnan som ett bevis på Turkiets vilja att bekämpa IS.
”Gripandet av al-Baghdadis syster är ytterligare ett exempel på framgång för våra antiterrorinsatser”, skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, på Twitter.
”Det har spridits mycket negativ propaganda mot Turkiet i syfte att väcka tvivel om vår beslutsamhet (i kampen) mot Daesh (IS)”, tillägger Altun.
Turkiet har fått kritik för att ha satt framgångsrika insatser mot IS i nordöstra Syrien ur spel genom sin militärinsats för att driva bort de kurdiskdominerade SDF-styrkorna från regionen. SDF har spelat en central roll i kampen mot terrorrörelsen i Syrien.
IS har bekräftat al-Baghdadis död och uppgett att man utsett en efterträdare vid namn Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi. Namnet antas vara ett nom de guerre, alltså ett täcknamn, enligt BBC.
Fakta

al-Baghdadi och IS

Abu Bakr al-Baghdadi tros ha fötts 1971, som Ibrahim Awad al-Badr, i den irakiska staden Samarra norr om Bagdad. När han gått ut skolan ska han ha flyttat till huvudstaden för att studera islam.

Efter den USA-ledda invasionen av Irak 2003 grundade han en upprorsgrupp. Han greps 2004 och internerades i det amerikanska fängelset Camp Bucca, där en mängd fångar radikaliserades och där flera framtida IS-ledare suttit.

Senare samma år släpptes al-Baghdadi i brist på bevis. Vid två senare tillfällen, 2007 och 2012, greps och släpptes han av irakiska säkerhetsstyrkor.

2005 svor al-Baghdadi trohet till Abu Musab al-Zarqawi, som ses som IS "andlige ledare".

Efter al-Zarqawis död 2006 bildade al-Qaida i Irak en paraplyorganisation, Islamiska staten i Irak (ISI). När al-Zarqawis efterträdare dog 2010 tog al-Baghdadi över ledarskapet.

Han började bygga upp den försvagade organisationen och 2013 beslutade han att gå samman med krafter i inbördeskrigets Syrien under namnet Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis), varpå gruppen 2014 genomförde sin blixtoffensiv i Irak. Vid den stora moskén i Mosul bytte al-Baghdadi än en gång namn på gruppen, till Islamiska staten (IS), och utropade ett kalifat.

Han har hållit en låg profil i flera år och det har flera gånger kommit rapporter om att han sårats eller dödats.

al-Baghdadi dog under en USA-ledd insats i norra Syrien 27 oktober.

Källa: AFP

Gå till toppen