Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Mittenland trots SD, M och KD.

Mittenregering. Rätt logiskt.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Det var en ungrare, en spanjor och en bellman … nej, alltså en svensk. Så var det politiska fältet täckt: spanjorerna längst till vänster, ungrarna längst till höger med svenskarna i mitten, då Europaparlamentet lät göra en opinionsundersökning i medlemsländerna – och medborgarna själva fick placera sig på vänster-höger-skalan, rapporterar Europaportalen.
Att européerna i snitt då hamnar i mitten är kanske inte så förvånande, trots dagens högerpopulistiska vindar.
Men att svenskarna placerar sig precis på EU-snittet är ändå lite intressant. Inte minst med tanke på hur den svenska politiska kartan ritats om de senaste åren. Och med tanke på det växande stödet för Sverigedemokraterna – och det konservativa blocket.
De tillfrågade svarade inte på vilket parti de skulle välja, utan var på vänster-höger-skalan de skulle placera sina åsikter. Och mätningen gjordes i juni, alltså några månader innan svenska mätningar började antyda att SD snart kan vara största parti. Men redan då var det konservativa blocket M, KD och SD starkt med 44 procent i Novus och 46 i Sifo.
Ändå detta Mittenland.
Antingen ser de tillfrågade inte SD som ”höger” – så vill ju också partiet framstå som välfärdskramande och folkhemsvurmande – eller så måste väljare som stöder de liberala partierna väga upp med att placera sina åsikter till vänster. Vilket skulle förvåna.
Nu är underlaget för litet för långtgående analyser, men lite udda ter det sig: SD är ett nationalistiskt högerparti, ändå stöds det av väljare med hjärtat till vänster.
Under regeringsbildningen hade partierna svårt att orientera sig i det nya politiska landskapet. Då det hela slutade i alternativet till en regering som krävde stöd av SD och som dessutom förband sig att leverera liberal politik var kritiken inte nådig.
Men också mot bakgrund av denna Eurobarometer är resultatet logiskt: en mittenregering för ett mittenland.
Gå till toppen