Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Swedbank-avslöjande kan ge journalistpris

Avslöjandet om den misstänkta penningtvätten genom Swedbank i Baltikum kan belönas med Stora journalistpriset. Reportagen, som gjordes av SVT:s Uppdrag granskning, hör till de nominerade i kategorin årets avslöjande.

Swedbanks huvudkontor. SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt genom Swedbank i Baltikum kan ge journalistpris. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
En av reportrarna, Axel Gordh Humlesjö, är samtidigt nominerad för programmet om FN:s mörkläggning av omständigheterna kring morden på världsorganisationens utsända experter i Kongo-Kinshasa, svenska Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp. Det programmet har redan vunnit en internationell Emmy i USA.
Den tredje nomineringen i kategorin går till Sydsvenskan för avslöjandet att en hel syskonskara i Skåne hölls borta från skolan och isolerades från det övriga samhället.
Priset delas ut den 21 november.
Fakta

De nominerade

Årets avslöjande:

Swedbank och penningtvätten. Per Agerman, Joachim Dyfvermark, Axel Gordh Humlesjö och Linda Larsson Kakuli, SVT:s Uppdrag granskning.

Barnen som inte fanns. Andreas Persson, Sydsvenskan.

FN och mörkläggningen. Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjö, SVT:s Uppdrag granskning.

Årets berättare:

Terrorsyskonen och IS. Karwan Faraj och Rosa Fernandez, Sveriges Radio.

Varför letade ingen efter försvunne Asad, 15? Viviana Canoilas, Dagens Nyheter.

Branden. Kenny Adersjö, Marcos Hellberg, Lisa Jonsson och Jonas Steken Magnusson, SVT.

Årets förnyare:

Världens sämsta indier. Malin Mendel, SVT.

Ebbas historia. Stina Cederholm, SvD Junior.

Uppdrag: Mat. Mauri Hermundsson, Aftonbladet.

Årets röst:

Hanna Hellquist

Patrik Lundberg

Irena Pozar

Källa: storajournalistpriset.se

Gå till toppen