Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Bromsa nu. Sabuni har rätt om reformtakten.

Nyamko Sabuni.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Förtroendet för regeringsuppgörelsen bygger på att den förverkligas. Så en och annan partistrateg lär ha dragit efter andan vid L-ledaren Nyamko Sabunis utspel på tisdagen. I ett brev till sina kolleger i S, MP och C krävde hon ett möte för att diskutera reformeringen av Arbetsförmedlingen.
Artonde punkten i 73-punktsöverenskommelsen – "Arbetsförmedlingen reformeras i grunden" – hör till dess tyngsta och mest konkreta förslag. Privata aktörer ska ta över uppgiften att matcha och hjälpa arbetssökande till nya jobb. Samtidigt ska myndighetens egen verksamhet krympas rejält till att främst röra kontroll och administration. Hela förändringen ska vara fullt genomförd under 2021.
Det är troligen för snabba ryck, menar Sabuni.
"Vi måste också diskutera hur de arbetssökande under den tid det tar att bygga upp ett nytt system, ska få nödvändig service, hjälp och stöd", skriver hon i sitt brev.
Självklart, kan tyckas. Men det är knappast denna tanke som präglar förändringarna inom Arbetsförmedlingen just nu. Tusentals anställda har varslats om uppsägning och ytterligare tusentals har själva sagt upp sig. Därtill har drygt 130 lokalkontor fått nedläggningsbesked och generaldirektörens förordnande är på väg att gå ut. I all turbulens har myndigheten till råga på allt tvingats dra ned på sitt upphandlingsarbete. Det har i sin tur gett kärva tider för en del av de privata utförare som enligt planerna ska ta över fler uppgifter från Arbetsförmedlingen.
"Vi har en myndighet som befinner sig i kaos", sammanfattar Sabuni i SVT:s Aktuellt.
Centerledaren Annie Lööf hänvisar i sin tur till en färsk rapport från Arbetsförmedlingen där det beskrivs som möjligt att genomföra förändringen inom angiven tid. Men så är det också Centern som drivit på för reformen. Och det finns en reservation i rapporten. Snabb reformering sägs medföra "en högre grad av risk än vad som idealt hade varit önskvärt".
Det är knappast lämpligt att ta den risken just nu.
Arbetslösheten ligger över 7 procent, trots att det länge varit goda ekonomiska tider. Nu vänder konjunkturen ned och kan på lite sikt ge betydligt kärvare läge på arbetsmarknaden. Ska det ökande antalet arbetslösa då mötas av nedlagda arbetsförmedlingskontor, oklara ansvarsförhållanden och nymornade privata aktörer?
Det är komplexa frågor det handlar om. Arbetsförmedlingens verksamhet behöver reformeras, men en framgångsrik förändring kan inte hastas fram. Därför gör Sabuni helt rätt i att uppmana sina kolleger i S, MP och C till en diskussion om sänkt tempo i processen.
Visst bygger förtroendet för regeringsuppgörelsen på att den förverkligas – men i än högre på hur den förverkligas. Väljarna belönar knappast partier som bär ansvar för ett arbetsmarknadspolitiskt haveri.
Gå till toppen