Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De varvar skolan med tävlingar för landslaget: "Det gäller att prioritera"

De är starka och vet vad de vill – möt några av landslagstjejerna från Örestad Baekdusan Taekwondo klubb i Lomma. Kampduon Ellinor Malmgren Gabrielin och Tindra Andersson var nyligen på EM i Spanien, och Cornelia Lelinge i Kroatien där hon tävlade i uppvisningsgrenen poomsae.

Ellinor Malmgren Gabrielin, Cornelia Lelinge och Tindra Andersson tränar på Strandskolan i Lomma och i padelhallen i Löddeköpinge.Bild: LILL ERIKSSON
Vi ses i träningshallen på Strandskolan i Lomma direkt efter skolan.
Andan i halsen, Cornelias buss är försenad igen. Hon pluggar humanistiskt program i Lund, Tindra går i nian i Häljarp och Ellinor läser natur på Malmö idrottsgymnasium, där hon kan träna taekwondo tre morgnar i veckan.
Varför just taekwondo?
– Jag kom in på det av en slump 2011, min kusin tyckte jag borde testa när Baekdusan hade startats av några från den andra Lommaklubben. Det var nytt och mer fokus på tävling. Jag hade provat fotboll, simning och gymnastik, allt som fanns i byn, berättar Ellinor Malmgren Gabrielin.
– Här är mer satsning, jag började i Landskrona när jag var fem, men bytte till Lomma eftersom vi kunde tävla i kamp här, säger Tindra Andersson som fått skjuts till fredagsträningen av bonuspappa.
De har hyfsat hunnit smälta förlusterna på junior-EM i Spanien i oktober, Ellinors andra och Tindras första EM i grenen kamp.
– Jag tog det hårt, men nu i efterhand är jag nöjd. Jag tror det krävs perspektiv, att utvärdera vad som faktiskt hände och sedan höja min nivå. För det är absolut möjligt, fortsätter Ellinor Malmgren Gabrielin som tänker elitsatsa trots att det är tufft att hävda sig internationellt.
Hon och Tindra Andersson tar poäng med sparkar och slag mot mage och huvud. Cornelia Lelinge tävlar i grenen poomsae, där man i stället visar upp alla tekniker efter strikta mönster.
Hon tränar flexibilitet och styrka och måste vara mycket mer noggrann i rörelserna, än i den friare kampen.
– Det passar mig bättre, det är inte min grej att slåss, säger hon.
Tindra Andersson, Cornelia Lelinge och Ellinor Malmgren Gabrielin parerar skola och tävlingar för landslaget.Bild: LILL ERIKSSON
Det är roligt att genom sporten se världen. Nyligen kom Cornelia Lelinge tvåa med svenska teamet i Kroatien, förra hösten tävlade de på VM i Taipei, Taiwan.
– Det gick ganska bra och det var en cool upplevelse, en enorm arena och stor skillnad jämfört med tävlingar i Sverige, säger hon, fullt nöjd utan elitdrömmar.
Nu pågår den årliga svenska cupen, som kamparna numera måste kvalificera sig till efter att lottningen övergetts. Där säkras landslagsplats framöver. Lommatjejerna tog guld senast.
– Just nu ligger jag etta, men det är inte klart än, del tre återstår och SM den 7 december, säger Tindra Andersson.
Hon och Ellinor vill bli bäst i världen och tävla i OS. Drygt hälften av Sveriges kampsportsstjärnor är kvinnor. Isabelle Schander tog VM-guld i sparring 2017 och i år brons. Sverige hade OS-erfarne Elin Johansson, men hon blev av med sin sponsring efter att hon blev gravid förra året.
– Hon är den största vi har inom kampsporten. Tjejer är absolut lika bra som killar i kampsport, säger Ellinor Malmgren Gabrielin.
Hon är uttagen till Swedish Challengers, ett projekt finansierat av Riksidrottsförbundet som siktar mot världstoppen inom sex år och där Elin är en av tränarna. Där hoppas Tindra också komma med om något år.
– Och så tränar vi i Danmark med deras danska landslag varje vecka, berättar Tindra.
– Skolan går först, det gäller att prioritera och planera. Vännerna har överseende även om de inte lever samma liv. Men balans är viktigt och att ha en identitet utanför taekwondon, säger Ellinor.
Vad mer kännetecknar en stark kvinna?
– Målmedvetenhet, säger Cornelia Lelinge.
– Självsäkerhet, säger Tindra Andersson.
– Självständighet och att stå på sig för det man gör och tycker om, säger Ellinor Malmgren Gabrielin.
Bild: Privat

Egna bilden: På EM i Spanien

"Svenska landslaget i Spanien (Ellinor Malmgren Gabrielin och Tindra Andersson från Lomma tävlade i kamp). EM hölls i Marina D’or (turistort norr om Costa Blanca) i början av oktober. Tävlingen pågick från fredag till söndag och Sverige hade mellan fyra till sex tävlande per dag. Efter varje tävlingsdag fanns tid och möjlighet att träna på kvällen i en närliggande hall.
Vi har även haft möjlighet att delta på träningsläger på ett High Performance Training Center som drivs av en olympisk coach. Hemma tränar vi varje dag, både i padelhallen i Löddeköpinge och på Strandskolan i Lomma. Vår nya dojang står förhoppningsvis färdig nästa höst, 230 kvadratmeter bredvid McDonald's och Circle K vid motorvägen."
Fakta

Tre landslagstjejer

Namn: Cornelia Lelinge, 16, Dalby, Ellinor Malmgren Gabrielin, 16, Lomma/Åkarp och Tindra Andersson, 15, Saxtorp.

Gör: Studenter som vid sidan av skolan tränar och tävlar i taekwondo för landslaget, Örestad Baekdusan Taekwondo klubb i Lomma. Ellinor och Tindra i grenen kamp och Cornelia i teknikgrenen poomsae.

Fritid: Träna taekwondo, umgås med vänner. Cornelia gillar också att måla och skriva skönlitterärt.

Gå till toppen