Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efterlängtat klubbhus i sikte för Svedala IF

Efter många turer är ett nytt klubbhus på gång på Aggarpsvallen. Om allt går som planerat räknar Svedala IF med att börja bygga till våren.

Paviljongerna ska ersättas med ett permanent klubbhus. Thomas Ter-Borch och Nils-Ove Rasmusson är nöjda med lösningen.Bild: Emelie Malmros
– Det är viktigt för oss med en fast punkt där alla kan samlas, säger Thomas Ter-Borch, ordförande i Svedala IF.
Under flera år har föreningen kämpat för att få behålla de paviljonger intill fotbollsplanerna som fungerat som klubbstuga.
– 2015 kom första signalen om att barackerna skulle tas bort och att vi skulle erbjudas lokaler i nybyggda Aggarpshallen att dela med andra föreningar, säger Nils-Ove Rasmusson, föreningens vice ordförande.
Delar av paviljongerna är redan bortplockade, och i dag hänvisas spelarna till omklädningsrum i Aggarpshallen. Men klubben har kvar sitt kansli.
Nu planeras för ett helt nytt klubbhus, som ska ersätta den tillfälliga byggnaden. Det är ett efterlängtat bygge för Svedala IF, som i dag har 550 aktiva barn och unga, tre anställda och runt 100 ideella ledare.
– Det är viktigt för oss att vi är nära verksamheten. Att vi finns där våra barn och unga finns, säger Thomas Ter-Borch.
”Det har varit osäkert ganska länge, med många turer”, säger Thomas Ter-Borch, som tycker att det är viktigt för föreningen med en egen klubbstuga.Bild: Emelie Malmros
Föreningen har kommit överens med Svedala kommun om att bygga en egen klubbstuga, med stöd från kommunen.
Planen är ett klubbhus på 185 kvadratmeter med kafé, samlingslokal, kontor, förråd och toaletter.
– Det finns redan vatten och avlopp framdraget där de borttagna modulerna stod, så det jobbet är redan gjort. Det är en fördel, säger Thomas Ter-Borch.
Omklädningsrum kommer dock, precis som i dag, att finnas i Aggarpshallen. Det är en lösning som fungerar, men som är inte optimal, enligt Thomas Ter-Borch, med tanke på avståndet från fotbollsplanerna på runt 300 meter.
– Men vi är glada att vi har kommit så här långt med en ny klubbstuga och att den faktiskt blir permanent. Vi har haft en bra dialog med kommunen.
Svedala IF räknar med byggstart till våren för nytt klubbhus intill fotbollsplanerna.Bild: Emelie Malmros
Tanken är också att en del av den nya byggnaden ska bli en kiosk som andra föreningar ska kunna använda, och toaletter för allmänheten.
4,8 miljoner räknar klubben med att bygget ska kosta. Förutom ett årligt anläggningsbidrag från Svedala kommun får man bland annat bidrag från Riksidrottsförbundet på 700 000 kronor. Tanken är också att kommunen ska köpa föreningens gamla klubbstuga på Svedalagården för 500 000 kronor.
För att bygget ska bli verklighet krävs också att kommunen går i borgen för ett lån. Politikerna i kultur- och fritidsnämnden har sagt ja till ett avtal, men innan det är klart ska kommunfullmäktige ta ställning. Först efter blir det dags för föreningen att söka bygglov.
Nils-Ove Rasmusson hoppas att bygget ska kunna dra i gång till våren.
– I bästa fall är det inflyttningsklart i slutet av nästa år, säger han.
Intill dagens kansli har delar av paviljongerna plockats bort. Här ska ett nybygge ta form, med start nästa år om allt går som Nils-Ove Rasmusson och Thomas Ter-Borch hoppas.Bild: Emelie Malmros
Gå till toppen