Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fördel Kalmar i det allsvenska kvalet

Slutet gott, allting gott? 90 kvalminuter återstår av en svag och turbulent säsong men Kalmar FF har ett rejält grepp om sin allsvenska plats. – Inget är klart men förhoppningsvis slutar det på ett bra sätt, säger anfallaren och målskytten Nils Fröling. Brage måste vända 0–2 i returen i Kalmar på söndag.

Kalmars Geir André Herrem rullar bollen förbi Bragemålvakten Peter Rosendal i det allsvenska kvalet på Domnarvsvallen.Bild: Anders Wiklund/TT
Det gäller att ha lite flyt i bland, men tur är också något man emellanåt förtjänar. Geir André Herrem skulle bara fram i duellen med Brageförsvararna Mattias Liljestrand och Pontus Hindrikes.
Studs, motlägg eller vad det nu var – norrmannen kom plötsligt helt fri med Peter Rosendal och tryckte in 1–0 efter 23 minuter.
Hans första mål för klubben sedan han kom från norska topplaget Bodø/Glimt i augusti.
– Jag kämpade och krånglade med mig bollen. Ett väldigt viktigt mål, säger Herrem till C More.
Ett ännu viktigare kom efter en timmas spel. Nils Fröling stack i djupled på en långboll, ett passivt hemmaförsvar hängde inte med och anfallstalangen placerade 2–0 intill Rosendals ena stolpe.
– Otroligt skönt att få göra ett sånt mål i en så viktig match och som gör att vi har ett bra utgångsläge i nästa match. Det är en underbar passning av Fidan (Aliti). Det är bra tajming i passningen och i löpningen. Jag låter bollen studsa en gång och sedan är det bara att skjuta, säger Fröling till C More.
Om de målen räcker för att hålla Kalmar FF kvar i allsvenskan återstår att se, men sett till kvällens 90 minuter talar inte mycket för att superettans trea ska vända underläget till totalseger i returen på söndag.
Hemma på Guldfågeln arena spelar förmodligen också Rasmus Elm från start. Kalmars vikarierande tränare Jens Nilsson valde att spara mittfältsstjärnan, som fick inleda på bänken.
– Vi resonerar som vi gjort hela säsongen. Han tömde sig i lördags (allsvenska avslutningen mot Sirius) och behöver återhämta sig, säger Nilsson.
Elm fick nöja sig med en kvart – och med sitt lugn och sin skicklighet bidra till att stänga matchen.
Brage hade ett flertal farliga anfall och blev inte på något sätt utspelat. Men skillnaden mellan allsvenskan och superettan syntes i straffområden. Christian Kouakou, 15 mål i superettan, hade ingen lyckad kväll och brände två riktigt vassa lägen.
– Vi är där, men det är det sista lilla som behövs, säger Brages Robbin Sellin till C More.
Tränaren Klebér Saarenpää:
– Kalmar bevakar sitt resultat i andra halvlek. Vi får två tre chanser men har inte kvalité för att sätta dem.
Inför returen säger han:
– Vi ska göra mål, vi har inget att förlora. Det är små marginaler och det känns som om vi är där.
Brage har 18 säsonger i allsvenskan bakom sig, den senaste 1993. Nu krävs det seger med 3–0 eller tvåmålsseger med minst 3–1 på söndag för att det ska spelas allsvensk fotboll igen på Domnarvsvallen redan nästa säsong.
Gå till toppen