Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Italien först i världen med klimatlära i skolan

Italiens två månader färska regering girar åt det gröna hållet. Från och med nästa år ska alla grundskoleelever lära sig om klimatförändringarna – något som landet blir först i världen med att införa.

Italienska skolungdomar demonstrerar under den globala klimatstrejken i september.Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT
I alla statliga grundskolor ska åtminstone 33 lärotimmar per år ägnas åt studier om klimatförändringarna och hållbar utveckling, enligt utbildningsministern Lorenzo Fioramonti.
Miljökunskap ska också genomsyra andra ämnen, som matematik, geografi och fysik.
– Det italienska utbildningssystemet blir det första någonsin att sätta miljön och samhället i centrum av allt, säger Fioramonti.
Fioramonti, som tillhör antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen, är en känd förespråkare för grön politik.
Hans förslag om högre skatt på plastprodukter hamnade nyligen i 2020 års statsbudget – trots att det kritiserats av politiska motståndare med argumentet att befolkningen redan är för högt beskattad.
Han har också föreslagit högre skatter på flygbiljetter.
Fioramonti kritiserades även för att ha uppmanat elever att skolka i samband med den globala klimatstrejken i september.
Den månaden tillträdde Italiens nya regering, bestående av Femstjärnerörelsen (M5S) och det socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD).
Femstjärnerörelsen ingick även i den förra regeringskonstellationen. Den brakade samman i augusti sedan det främlingsfientliga koalitionspartiet Lega, lett av högerpolitikern Matteo Salvini, förklarat misstroende mot sin egen regering.
Gå till toppen