Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokala konstnärer i klimataktuell utställning

På lördag är det vernissage. Just nu arbetar ortens erfarna konstnärer med hängningen inför sin stora utställning på Kraften i Lomma. Tre av de 14 utställarna är Lommabor.

Lommakonstnären Maimo Widesjö visar sitt verk ”Ur mörkret” på julsalongen.Bild: Anders Widesjo
Skånska konstnärerna i Scanian Art Group färdigställer nu det sista till sin julsalong.
– Denna gång är vi 14 utställare inom måleri, skulptur, keramik, foto och silversmide, berättar målerikonstnären Inga Svanberg.
Gruppen vill göra konsten till en del av vardagen, föra den närmare människor. Nu har den fått två nya medlemmar: skulptören Ove Petersson från Simrishamn och med ett förflutet från Lomma, samt Lommabon Per-Olof Nilsson som gör rolig konst av gamla prylar, utställd tidigare bland annat på biblioteken i Lomma och Bjärred.
Lommakonstnären Per-Olof Nilsson har ägnat sitt yrkesliv åt teknik och har sedan barnsben skruvat isär apparater och prylar. "De innehåller många roliga små ting och jag samlade länge på dem. På senare år skaffade jag enkla svets- och lödapparater och började leka med att foga samman skrotbitarna till "återgubbar"."Bild: Privat
– Verken handlar om drömmar och gemenskap, flera av dem rör naturen och klimatförändringar - vi utgår från tankar och diskussioner i dagens samhälle. En målar till exempel sopor och Per-Olof sätter ihop små gubbar av skrot. Vi ser samtidskonsten i Skandinavien som vår angelägenhet. Konsten skapar inte gränser, den överskrider dem, säger Maimo Widesjö som också bor och verkar i Lomma.
Hon började måla som 18-åring i Skånska målarskolan, är oljan trogen och har som konstnär varit färgad av sitt jobb som arbetsterapeut.
Maimo har alltid varit naturintresserad och målar utifrån det hon hör och ser i nutiden - bland annat rinnande glaciärer.
– Det är mitt sätt att bearbeta allt. Mitt tema "Ur mörkret" och mina målningar från sista åren kan tyckas mörka vid första anblick, men om man ger sig tid så händer otroligt mycket, fortsätter hon om oväntade saker som plötsligt framträder i hennes verk.
– Betraktaren behöver ge sig lite tid och ta in associationerna som uppstår, då blir det en väldigt spännande dynamik. Det eftersträvar jag alltid. Bakom det uppenbara döljer sig en annan verklighet där betraktarens medverkan krävs för att bilden ska bli "fullständig".
Per-Olof Nilssons "återgubbar".
Fakta

Julsalong med Scanian Art Groups

När: 9-24 november, lörd & sönd kl. 12-17 och onsd kl. 18-20.

Var: Museet Kraften, Parkstigen 8, Lomma.

Vad: 14 konstnärer ställer ut måleri, skulptur (brons och skrot), keramik, foto, och silversmide.

Deltagande konstnärer:

Niels Christensen, Zoli Fuglesang Kareld, Catarina Hultman, Håkan Lindskog, Maria Lindström, Katarina Malmqvist, Jon Mills, Per-Olof Nilsson (ny) , Jan Persson, Ove Petersson (ny), Inga Svanberg, Anita Söderström, Maimo Widesjö, Agneta Meta Wijkander

Gå till toppen