Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svedala kommun förlorar miljontvist om giftläcka från flygplatsen

Efter flera år har gifttvisten mellan Svedala kommun och företaget Swedavia avgjorts i Högsta domstolen. Kommunen får inte rätt till skadestånd för läckaget av det giftiga ämnet pfos från Malmö airport. Notan efter föroreningen slutade på över fem miljoner kronor.

Flygfoto av reningsverkets slamvassbäddar där förorenat slam från reningsverket tidigare lagrades.Bild: Bengt Arvidson
Swedavia, som driver flygplatsen, dömdes 2017 att betala närmare 4,3 miljoner kronor i skadestånd och rättegångskostnader till Svedala kommun för att slammassor vid kommunens reningsverk förorenats med gifter som kan vara cancerframkallande.
Bakgrunden till tvisten är ett mångårigt läckage av det giftiga ämnet pfos. Gifterna har funnits i det släckskum som användes vid brandövningar på Sturups flygplats från början av 80-talet och fram till 2008.
När föroreningarna blev kända fick slammet deponeras för en mångmiljonkostnad, då det inte kunde användas som gödning på åkrarna. Det är de utgifterna som kommunen har velat att Swedavia ska ersätta.
Läckaget har också lett till höjda va-taxor i kommunen.
Swedavia överklagade och fick rätt av Mark- och miljööverdomstolen. Domen konstaterade att det avtal kommunen skrivit med företaget gäller framför miljölagstiftningen, och att kommunen inte hade rätt till skadestånd. Svedala tvingades därmed själv ta notan på 4,3 miljoner kronor samt betala Swedavias rättegångskostnader på drygt 1,1 miljoner kronor.
Det är den frågan som Högsta domstolen nu har bedömt: om det är miljöbalkens regler som ska gälla – eller avtalet mellan kommunen och flygplatsen.
Slutsatsen är att avtalets villkor gäller. Därför kan kommunen inte få skadestånd enligt miljöbalken, och Mark- och miljööverdomstolens dom står fast.
Kommunen måste nu också betala Swedavias rättegångskostnad i Högsta domstolen på 125 000 kronor.
Läs också Motgång för Svedala när domstol avgjorde tvist om gifttläcka
Läs också Läckage från flygplats ger dyrare vatten i Svedala
Läs också Swedavia får betala 4,3 miljoner för giftspridning
Gå till toppen