Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minister avgår i brittisk valupptakt

Thatcher och Stalin får vara med när Storbritanniens valrörelse drar igång med dunder och brak. En tuff kampanj är att vänta – och redan med en första avgång.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på väg till en audiens hos drottning Elizabeth II. ArkivbildBild: Stefan Rousseau/AP/TT
De två huvudmotståndarna Boris Johnson och Jeremy Corbyn har båda drämt till ordentligt i sina kampanjstarter.
Labour-ledaren Corbyn jämför regeringen med den brittiska vänsterns favorithatobjekt: förra premiärministern Margaret Thatcher.
– Boris Johnsons konservativa vill kapa brexit för att släppa loss en thatcherism som dopats med steroider, valtalade Corbyn i tisdags.
Premiärminister Johnson kontrar med att likna Labours löfte om hårdare beskattning av de rika med förre sovjetledaren Josef Stalins agerande mot bondeklassen.
”De pekar finger mot enskilda med en njutning och en hämndlystnad som inte skådats sedan Stalins förföljelser av kulakerna”, dundrar Johnson över hela förstasidan i husorganet The Daily Telegraph på onsdagen.
Men konservativa partiet har fått en trasslig kampanjstart. Blott en timme efter att Johnson träffat drottning Elizabeth II, vilket markerar den officiella starten på valrörelsen under onsdagen, meddelade Alun Cairns, minister för Wales, att han avgår. Anledningen är anklagelser om att han ljugit om vad han visste i ett fall där en medarbetare ska ha saboterat en våldtäktsrättegång.
Oppositionen kräver nu att Cairns också drar sig tillbaka från att kandidera i valet.
Det riktas också kritik mot en konservativ kampanjvideo där en redigerad tv-intervju med Labours brexittalesman Keir Starmer får honom att framstå som helt svarslös.
Partiordföranden James Cleverly tycker dock inte att man behöver be om ursäkt och anser att man klippt bara för att korta ned.
Konservativa partiet och Labour tippas i vanlig ordning ta hand om merparten av parlamentsplatserna i valet den 12 december.
Samtidigt hoppas småpartierna på betydligt större framgångar än tidigare. Liberaldemokraterna, walesiska Plaid Cymru och Gröna partiet väntas på torsdagen presentera en gemensam plan för att inte kandidera mot varandra i valkretsar där man anser sig ha chansen att besegra de stora.
Gröna partiet vill stanna kvar i EU för att kunna agera mot klimatförändringarna.
– Det finns frågor som är större än brexit, säger Jonathan Bartley, en av partiets två ledare, till nyhetssajten Politico.

Fakta: Opinionen i Storbritannien

Så här ser opinionsläget ut i Storbritannien enligt den sammanställning av de senaste mätningarna som görs på webbplatsen Election Polling UK:
Partistödberäknat antal mandat (jämfört med valet 2017)
Konservativa partiet38%346 (+29)
Labour27%212 (-50)
SNP3,1%42 (+7)
Liberaldemokraterna16%27 (+15)
Plaid Cymru0,5%3 (-1)
Gröna partiet3,2%1 (+-0)
Brexitpartiet10%0 (deltog ej)
Ukip1,9%0 (+-0)
övriga<1%19 (+-0)
Eftersom valsystemet bygger på enmansvalkretsar spelar den totala röstmängden mindre roll. ”Övriga” är den oberoende talmannen samt partierna i Nordirland, vars siffror är för små nationellt för att kunna användas till prognoser om antalet mandat. En annan webbplats, Election Maps UK, räknar dock med åtta mandat för DUP (-2), sju för Sinn Feín (+-0), två för Allianspartiet (+2) och ett fortsatt för oberoende ledamoten Sylvia Harmon.
De mätningar som vägs in av Election Polling UK är gjorda mellan den 21 oktober och den 4 november.
Gå till toppen