Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Var är statyerna över Malmökvinnorna?

Péter Bódis undrar, med utgångspunkt i den nya Zlatanstatyn, var Malmökvinnorna är i gatukonsten.Bild: Bengt Arvidson
Ja, så är då nu också äntligen den övermänskligt stora statyn av Zlatan på plats på torget mellan det gamla och det nya stadionområdet i Malmö. Hans leende finns dessutom sedan tidigare i närheten av den nya Rosengårdsstationen.
Inalles finns det numera minst 23 olika statyer, byster och reliefer över namngivna Malmösöner, vilka har gjort hedervärda insatser för sin hemstad. I några fall, bland andra Zlatan och socialdemokratiska politiker, finns det också två eller tre versioner av minnesmärken.
Men – lägg märke till – under de senaste hundra åren har inte en enda Malmödotter ansetts värd att hedra med en namngiven staty för sina insatser för hemstaden. Damerna får dansa fram mer eller mindre avklädda och anonyma i våra parker!
Péter Bódis

Svar:

Kulturförvaltningen delar uppfattningen att det offentliga rummet ska välkomna och representera alla Malmöbor. Den offentliga konst vi idag möter är till stor del ett uttryck för den tidens värderingar, men Malmö stad har ett stort ansvar för att framöver göra val som både förvaltar Malmös historia och speglar vår samtid.
Genom konst och kultur kan vi stärka stadens identitet och samhörighet, och vi måste arbeta för att skapa bättre representation i stadens olika rum. Framförallt eftersom det finns en sådan enorm och fantastisk mångfald i Malmö!
Vad det gäller Zlatanstatyn så talar den på sitt sätt till en bred del av Malmös invånare. Den symboliserar både en traditionell framgångssaga, men den kan också tolkas som att den ifrågasätter hur vissa delar av Malmös befolkning marginaliseras.
Dessa frågor diskuteras i Malmö stads referensgrupp för offentlig utsmyckning (den så kallade offkonst-gruppen). En aktuell fråga är till exempel hur minnesvärda personer kan uppmärksammas på ett samtida sätt.
Vi ber om att få återkomma i frågan!
Jennie Järvå Enhetschef för kulturanalys och stöd, kulturförvaltningen
Gå till toppen