Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi har inte fått nog med tid på oss att förbereda oss för nya pensionsregler

”Blir det nu så att jag inte får min allmänna pension från januari, så blir det ett stort avbräck för mig ekonomiskt.” Det skriver Tomas Karlsson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Under det här året har nya regler trätt i kraft: man kan tidigast gå i pension vid 61 års ålder, och man kan ansöka om detta när man fyllt 60 år.
Vi 1959:or har under året gjort en sådan ansökan, men fått besked om att vi inte kan få något sådant beslut, trots att lagen säger att vi har rätt till att börja ta ut allmän pension.
Jag fyller 61 den 8:e januari. Det är bara drygt två månader dit och enligt gällande lag kan Pensionsmyndigheten godkänna min ansökan idag.
Det har inte blivit rätt nu när förändringarna av pensionerna blivit så försenade. När man började diskutera saken i början av 2010-talet kanske 2020 kändes långt borta. Men när ”paketet” nu kom till riksdagens bord först i somras blir det väldigt kort tid från färdigt lagförslag till ikraftträdande.
Tidigare har en utomparlamentarisk grupp politiker pratat sig samman om ett paket för förändringar. Det har varit långt ifrån klart vad slutresultatet skulle bli.
Jag har sedan 2015 börjat plocka ut min privata pension och lagt upp det så att den ska räcka precis till jag fyller 61 år. Blir det nu så att jag inte får min allmänna pension från januari, så blir det ett stort avbräck för mig ekonomiskt. Av hälsoskäl kan jag bara jobba halvtid, men har valt att leva på min privatpension resten av tiden för att slippa plocka ut sjukpeng.
Det är inte rätt att låta den delen av lagförslaget som handlar om tidigaste pensionsuttaget träda i kraft redan i januari 2020. Dels har pensionsmyndigheten meddelat under året att man kan ansöka om pension för att få den i januari exempelvis, dels kommer beslutet för tätt inpå ikraftträdande.
Jag föreslår att den delen som handlar om tidigaste pensionsålder skjuts fram till att träda ikraft först 2021 för oss födda 1959.
I andra hand föreslår jag att det ska skjutas fram åtminstone till ett år från det datum riksdagen tar beslut om de nya pensionslagarna. På det sättet får de som fyller år så här sent på året, ett år på sig att planera om sin ekonomi.
Skulle det träda i kraft i januari blir det en retroaktiv beslutsändring av tidigare meddelande till oss 59:or att vi har rätt till att ansöka om pension under det här året och få pension från den månad vi fyller 61 nästa år.
Tomas Karlsson
Gå till toppen