Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svep åt sidan för
att visa nästa kort

7saker att ha koll på i veckan

I veckan kan du höra framstående tjeckiska författare samtala, och en fotoutställning om människor som vill förändra världen .

Pappa Kapsyl, Dinosaurierna vaknar

Tyrannosaurus Rex, han tycker inte om kex, han gillar bara kött, han käkar bara sånt som är dött. Det här är en fartfylld show som söker svar på frågan varför dinosaurierna dog ut. En del av låtarna känns igen från Pappa Kapsyls populära Youtube-kanal. Det blir ”vulkanutbrott, meteoritnedslag och alternativa fakta”. OBS: showen kräver bra musiksmak och humor.
Månteatern, Lund, 10 november.

Poetisk visning av ”Migration”

Utställningen ”Migration: Spår i en konstsamling” undersöker hur konstnärer under de senaste 150 åren har förhållit sig till migration. I utställningen finns verk från 1800-talet fram till idag av konstnärer som levt eller arbetat i exil, eller som har arbetat med politik och migration som motiv. Under den poetiska visningen guidas vi genom utställningen av de lokala poeterna Leif Holmstrand, Anna Kraus, Nilofar Langar och Mukthar Mafayee. Genom sin poesi ger de oss en ny upplevelse av utställningen.
Malmö konstmuseum, 10 november.

We have a dream

Vandringsutställningen We have a dream har kommit till Malmö. Här får vi se Albert Wikings fotografier på några av världens mest inflytelserika personer sida vid sida med vardagshjältar, bland annat Anna Lindh, Zara Larsson och Ai Weiwei (bilden). Intervjuer med de porträtterade finns tillgängliga i en audioguide och i boken We have a dream. En viktig del av utställningen är att ingen är ofelbar – det enda som utmärker dessa personer är att de en gång lämnat sin trygghetszon.
Malmö Live, 9 november.

The Simon and Garfunkel story

Det här blir en kväll då publiken får höra alla stora Simon and Garfunkel-hits som ”Mrs Robinson”, ”Bridge over troubled water”, och ”The sound of silence”, så nära originalet som möjligt. Vi får även ta del av historien kring Simon & Garfunkel. Skådespelarna Dean Elliot och Jonny Smart är tidigare kända från Londons West End-musikaler och har i rollerna som Paul Simon och Art Garfunkel fått kritiker och publik över hela världen att jubla.
Nöjesteatern, Malmö, 14 november.

Tjeckiska författarskap

På Författarscenen möts den här gången fyra av Tjeckiens främsta samtida författare: Petra Hůlová (bilden), Radka Denemarková, Magdalena Platzová och Sylva Fischerová. De har debuterat under olika årtionden och har olika författarskap. Men här samtalar de om sitt skrivande och om vad som kännetecknar den tjeckiska litteraturen och dess utveckling sedan 1989, och vilken roll de själva har i den.
Malmö stadsbibliotek, 13 november.

Internationell dockteaterdag

För en dag blir den smala konstarten dockteater lite bredare, i ett samarbete mellan Staffan Björklunds Teater och Barnens Scen i Malmö. Vi hälsas välkomna till en värld med modern visuell dockteater. Det blir en bulgarisk föreställning och en svensk, och däremellan fika och workshop där det finns möjlighet att göra sin egen docka tillsammans med professionella dockmakare.
Barnens scen, Malmö, 10 november.

Emma Knyckare

Oslipat är Malmös kanske populäraste humorklubb som varannan onsdag sedan 2006 bjudit på intelligent humor. Denna kväll får vi skratta med Emma Knyckare, Simon Gärdenfors, Elinor Svensson, Branne Pavlovic och Erik Börén när de behandlar ämnet fördomar.
Babel, Malmö, 8 november.
Gå till sydsvenskan.se