Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu inga behandlingar med donerade embryon

I drygt tio månader har det varit tillåtet att bli gravid med hjälp av redan befruktade ägg, eller donerade embryon, som saknar genetisk koppling till en själv. Men hittills har inga sådana behandlingar gjorts, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Inga behandlingar med donerade embryon har inletts i Sverige. Arkivbild.Bild: Wong Maye-E/AP/TT
Flera etiska frågor om behandling med donerade embryon saknar nämligen ännu svar, och fertilitetsklinikerna som skulle genomföra ingreppen meddelade redan tidigt i år att de inte påbörjar de nya behandlingarna innan det finns riktlinjer att förhålla sig till.
Socialstyrelsen arbetar sedan i maj med att ta fram dessa riktlinjer.
– Ur ett barnperspektiv måste man se till att man har gjort allt som krävs för att barnets rättigheter har bevakats och att man får den information som barnet har rätt till. Till exempel möjligheten att söka sitt genetiska ursprung, säger Anders Fejer, chef över den enhet på Socialstyrelsen som tar fram nationell vägledning till vården, till radion.
Han kan i dag inte ge besked om när behandlingarna kan inledas.
– Vi har inte haft en tidsplan utan vi har gått in i projektet utifrån de frågeställningar som vi har fått. Det arbetet kanske måste pågå under flera år men verksamheterna kommer att ha svar på många frågor relativt snart, säger Anders Fejer.
Gå till toppen