Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtstramningen gav effekt: kostnader för hemtjänstpersonal bromsar in

Omsorgsnämnden i Kävlinge kommun väntas göra miljonunderskott i år. Under sommaren och tidig höst sprang kostnaderna iväg långt över budget. Vikariestopp inom hemtjänsten har dock pressat ner kostnaderna i oktober.

Annsofie Thuresson (M) Kävlinge.Bild: Kävlinge kommun
I början av oktober rapporterade tidningen att omsorgsnämnden satte in en rad besparingsåtgärder för att bromsa budgetunderskottet som man tampats med sedan i juni.
Åtgärderna är bland annat vikariestopp och vakanta tjänster som inte tillsätts.
Det ser ut att ha gett effekt. Personalkostnaderna för oktober har pressats ner med 1,7 miljoner, och ligger nu på en nivå jämförbar med i början av året när ekonomin var i balans. Omsorgsnämnden väntas ändå göra ett minusresultat på tio miljoner i år.
– Det ser vi ju på siffrorna att det går någorlunda enligt prognosen. Det viktigaste är att vi ser att trenden är att kostnaderna går åt det hållet som varit önskat, säger Annsofie Thuresson (M), ordförande i nämnden.
Hur besparingarna påverkat personalen och de äldre som har behov av insatserna är inte känt för omsorgsnämnden. Den återkopplingen inväntar politikerna fortfarande, enligt Annsofie Thuresson som även betonar att en mer tillförlitlig prognos kring budgetunderskottet kommer först i december.
Gå till toppen